Még nem tudja a Miniszterelnökség, mennyiért utazott Orbán Viktor Strasbourgba

Havasi Bertalan; Orbán Viktor Strasbourg, 2015. május 19.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) magyar újságíróknak nyilatkozik Strasbourgban, mielőtt felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén 2015. május 19-én. Mellette Havasi Bertalan, a kormányfő sajtó
Strasbourg, 2015. május 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) magyar újságíróknak nyilatkozik Strasbourgban, mielőtt felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén 2015. május 19-én. Mellette Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (b2). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Még nem számolta ki a Miniszterelnökség, mennyibe került Orbán Viktor részvétele az Európai Parlament május 19-ei plenáris ülésén. Az Origo közérdekű adatigénylésére azt sem árulták el, mivel utazott a kormányfő Strasbourgba, ahol felszólalt a magyarországi helyzetről rendezett vitán. 
Vágólapra másolva!

Kilencen kísérték el Orbán Viktort az Európai Parlament plenáris ülésére, hogy megvédjék a magyar kormány álláspontját a halálbüntetésről és a bevándorlásról – tudta meg az Origo.

Orbán Viktort Havasi Bertalanon kívül még nyolcan kísérték el Strasbourgba Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Adatigénylésre válaszoltak

A miniszterelnök május 19-én repült Strasbourgba, hogy felszólaljon az EP plenáris ülésén. Mivel az utat csak egy nappal korábban jelentették be, szerettük volna megkérdezni a Miniszterelnökségtől, hogy a kormányfő mivel utazott Franciaországba, hányan kísérték, és mennyibe került a kiutazás.

A sajtóosztály először azt közölte, hogy kérdéseinkre nyújtsunk be közérdekű adatigénylést, hivatalos megkeresésünkre pedig dr. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár most küldte el a válaszokat.

Még nincs elszámolás

Ebből ugyan nem derült ki, hogy Orbán Viktor magángéppel vagy más járattal utazott-e Strasbourgba, annyit viszont elárultak, hogy a kormányfőt kilencen kísérték el az Európai Parlamentbe. Az út költségeiről még nem készült pontos elszámolás.

– áll a levélben.

Személyes kérésre

Orbán Viktor személyes kérése volt, hogy Strasbourgban felszólalhasson a magyarországi helyzetről rendezett parlamenti vitán. A vitát azután tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései miatt.

A magyar kormányfőt a bevándorlásról és a halálbüntetésről kérdezték a képviselők. Forrás: AFP/Georges Gobet

A miniszterelnök az ülésen arról beszélt, hogy azt szeretnénk, hogy Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna. Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényes egyezményeket, és a bevándorlásban vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak, rájuk kell bízni, hogy akarnak-e bevándorlókat.

Éles vita volt

A felszólalását követő éles vitában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor továbbra is provokatív kijelentéseket tesz. A belga politikus a bevándorlási kérdőívvel, illetve a halálbüntetéssel kapcsolatos témák említésén túl egyebek közt Putyin-barát külpolitikával is vádolta a magyar kormányfőt.

Martin Schulz, az EP elnöke pedig a halálbüntetéssel kapcsolatban azt üzente a magyar kormányfőnek: létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj.