Vágólapra másolva!
Évek óta elnyomott indulatok törtek fel egy hatvani családban, ahol csütörtökön egy kamasz fiú végzett az anyjával. Hogy miért, azt a szomszédok is csak találgatják – pszichés betegségről, alkoholizmusról szólnak a pletykák –, de mindenki érezte, hogy valami régóta nem volt rendben közöttük.
Vágólapra másolva!

Brutális gyilkosság történt csütörtökön a hatvani Rózsa utcában: elfajult a családi vita, egy 17 éves fiú megölte az anyját.

Csak magát védte?

A rendőrség emberölés miatt indított nyomozást az ügyben, de nem kizárt, hogy a tettes magát védte, hiszen súlyosan megsérült a dulakodás során:

az anya állítólag késsel esett neki, ő pedig baltával csapott vissza.

Önvédelemre utal az is, hogy a tettes meg sem próbált elmenekülni: a tragédia után az apja után indult, hogy szóljon neki, majd ketten tértek vissza a családi házhoz – később itt fogták el a rendőrök az ellenállást nem tanúsító kamaszt.

Vércseppek a betonon

A helyszínelők krétakörei jelzik a vércseppek sorát Fotó: Bielik István - Origo

A hatvani Rózsa utcában szinte vibrált a levegő a péntek délutáni forróságtól, amikor odaértünk. Betonra száradt, krétával körberajzolt vérnyomok vezettek a bűntény helyszínéig.

Séta, gyilkosság után

"Itt sétált végig a srác, az áldozat nagyobbik fia,

"Azt hittem, megvágta magát. Szóltam is hozzá, de nem válaszolt, mintha nem is hallotta volna" – mesélte az utcában lakó Tari Józsefné, aki csak később tudta meg, mi történt.

A Rózsa utcaiak sem tudták, mi történt a szomszéd családban Fotó: Bielik István - Origo

Nem hallották dulakodás zaját a család közvetlen szomszédjai sem, volt, aki csak a rendőrségi helyszínelőktől hallott a gyilkosságról.

Elszakadt a rugó

Hogy miért fajulhatott idáig anya és fia veszekedése, arról erősen megoszlott az utcában és a környéken lakók véleménye.

Egy névtelenséget kérő idős asszony egyenesen az apa felelősségét emlegette.

"A nagyobbik fiút az anyja ellen nevelte, voltak is veszekedések közöttük, a kicsi viszont inkább anyás maradt. Emiatt volt mindig olyan szomorú, depressziós az a nő" – vélekedett a helybéli nő, aki szerint a családon belüli feszültség és folyamatos harc a fiút is lelki beteggé tette.

Baltával ölte meg az anyját a hatvani fiú, önvédelemből követhette el a gyilkosságot Forrás: Police.hu

Tekintetén, kényszeres mozdulatain is látszott, hogy valami nincs rendben otthon.

Olyan ez, mint az expander: ha sokáig túlfeszítik,

elpattan a rugó, az ember robban,

ha nem tud mit kezdeni a helyzettel – érzékeltette a növekvő feszültséget az asszony.

Menetelniük kellett

Egy, a családot régebbről ismerő lakó viszont úgy látta, az áldozat is felelős a tragédiáért. "Milyen már az, amikor valaki késsel támad a saját fiára?" – méltatlankodott a megszólaló, aki úgy tudja, az anyát korábban pszichiátrián kezelték, egyszer pedig a gyámügyisek is kijöttek a családhoz, mert évekkel ezelőtt

vezényszóra meneteltette a gyerekeit a ház körül.

Négy fal között

A gyilkosság helyszínét lezárták, de a ház udvara úgy nézett ki, mintha évek óta elhagyatott lett volna: háztartási gépek, bútorok roncsai hevertek a magas fűben.

Szétdobált háztartási gépek. A család ritkán járt ki az udvarra, a négy fal között töltötték a napjaikat Fotó: Bielik István - Origo

Nem csoda, hiszen az áldozat családja alig mozdult ki ide. Inkább a négy fal között élték az életüket, amiről a Rózsa utcaiak csak nagyon keveset tudtak, leszámítva az emlékezetes menetelést.

Ha valamiben egyezett a szomszédság véleménye, hát abban, hogy

mindnyájan zárkózottak, távolságtartók voltak

a kezdeti barátkozási kísérletek – közös sütögetés, délután foci – után pedig a hozzájuk legközelebb álló helyi famíliával is megszakították a kapcsolatot.

Ördögi körben

Éppen ez a zárkózottság vezethetett odáig, hogy végül elemi erővel szakadtak fel az elfojtott, rosszul kezelt indulatok.

"Az eset döbbenetes példája

az indulatok ördögi körben való folyamatos gerjesztésének. Hosszú évekig tartó zárt kapcsolati rendszerekben lehet látni hasonlóan kontrollálatlan feszültségáramlást" – mondta az Origónak nyilatkozó pszichiáter, Gerevich József.

Ugyanaz a séma

Gerevich József emlékeztetett arra, hogy a robbanáspontig vezető sérelmek és okok listája változó, de a mechanizmus szinte mindig ugyanolyan, és a rokonok, ismerősök éveken át nem avatkoznak közbe. A végzetes folyamatot egyetlen ponton sem szakítja meg senki.

Hiába figyelmeztet a véraláfutás, a házból kiszűrődő üvöltözés,

Ha senki nem avatkozik közbe, az elhallgatott családi erőszak végül tragédiához vezethet (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

ha a családot senki nem meri vagy nem akarja szembesíteni a helyzetével.

Beteg, de nem közveszélyes

A pszichiáter ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a pszichés betegek csak nagyon ritkán válnak erőszakossá,

a skizofrének, paranoiások többsége sosem támad emberre,

különösen nem hozzátartozóra, inkább az alkohol a családon belüli erőszak fő mozgatórugója. Ha egy beteg mégis erőszakossá válik, azt viszont azonnal felkapja a média, mint a combinós gyilkosság esetében történt. Pedig az elkövető itt is részegen, tömény és energiaital keverékétől zavartan lökte a villamos elé az áldozatát.

Otthon, véres otthon

A Rózsa utcaiak nem szívesen beszéltek a család tragédiájáról, láthatóan megdöbbentette őket az anyagyilkosság híre. Eközben a 17 éves fiút a kihallgatás után elengedték a rendőrök, jelenleg szabadlábon védekezhet.

Évtizedeken át otthon, ma lezárt bűnügyi helyszín Fotó: Bielik István - Origo

Hazamenni viszont sem ő, sem az apja és kisebbik testvére nem tud, hiszen a rendőrség lezárta a bűntény helyszínét. Úgy tudjuk, pár napot egy hatvani kisbolt tulajdonosánál tölthetnek, amíg szállást nem találnak.