A bíróság kimondta, hogy Mesterházyt lehet rabosítani

CÖF, bohóc, gyurcsány, bajnai, mesterházy, választás 2014
CÖF plakát a Nagykörút és a Dohány utca sarkán, melyet 2014. január 20-án feszítettek ki
Vágólapra másolva!
Nem sértette meg Mesterházy Attilának, az MSZP volt elnökének a személyiségi jogait a tavalyi választási kampány idején a róla közzétett bohócos plakátokkal a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. 
Vágólapra másolva!

Az ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, ami korábban részben helyt adott Mesterházy Attila keresetének.

A bíróság most teljes egészében elutasította a keresetet,

amiben a politikus azt kérte, hogy állapítsák meg személyiségi jogainak sérelmét.

A CÖF bohócos plakátja Budapesten Fotó: Origo

Nem kértek engedélyt a kép felhasználásához

Mesterházy Attila azt kifogásolta, hogy az úgynevezett bohócos plakátokon rabosított bűnözőként ábrázolták őt. Ahogyan arról az Origo is beszámolt, első fokon azért marasztalták el a CÖF-öt, mert Mesterházy Attila engedélye nélkül használták fel a politikus képmását a plakátokon. Ugyanakkor a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva elutasították a politikus keresetének becsületsértésre, a jó hírnév megsértésére hivatkozó részét.

A CÖF bohócos plakátja egy buszon, a fővárosban Fotó: Origo

Az ítélőtábla szerint azonban a plakát nem sértette meg a politikus személyhez fűződő jogait. Az ítélet indoklása szerint ugyanis a plakát Mesterházy Attilával mint politikai szereplővel szemben kinyilvánított, képi formában megfogalmazott politikai véleménynyilvánítás. És mint ilyen,

ábrázolásában nem volt sem indokolatlanul bántó, sem túlzó, sem megalázó,

"belefért" a véleménynyilvánítás alaptörvényben is megfogalmazott kereteibe. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.