Itt az Európai Parlament jelentése Magyarországról

Budapest, 2015. május 5.
Nyomtatják a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH), Budapesten 2015. május 5-én. A KEKKH, a közlönykiadó és a Magyar Posta együtt hivatot
Budapest, 2015. május 5. Nyomtatják a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH), Budapesten 2015. május 5-én. A KEKKH, a közlönykiadó és a Magyar Posta együtt hivatott arra, hogy a több mint nyolcmillió küldeményt eljuttassa a választókhoz. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Elfogadta szerdán az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plenáris ülése a magyarországi helyzettel, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát. A Fidesz szerint ez egy második Tavares-jelentés.
Vágólapra másolva!

Kis többséggel fogadták el

Az EP plenáris ülése a szociáldemokrata, a radikális baloldali, a liberális és a zöld frakció közös határozati javaslatát 362 igen szavazattal, 247 ellenében, 88 tartózkodás mellett fogadta el.

A baloldali-zöld-liberális frakcióknak nincs többségük a strasbourgi testületben, a 751 mandátumból 362-vel rendelkeznek. A 751 képviselőből viszont csak 697 adta le szavazatát, és 88 tartózkodás mellett ez a voksok 51,9 százalékát jelenti.

Az Európai Parlament épülete Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Alapszerződést sértene

Az elfogadott határozat leszögezi, hogy a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletével, és ha egy tagország bevezetné, azzal megsértené az EU alapszerződését.

Mérföldkő volt

"A halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében" - húzza alá az EP határozata, majd nyomatékosítja, hogy az unió alapértékeinek súlyos megsértése maga után vonja a szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását, amely egy többlépcsős folyamat végén akár

az adott tagállam kizárását

is lehetővé teszi az uniós döntéshozatalból.

Abolicionalisták - a halálbüntetés ellenzői - tiltakoznak a legkegyetlenebb büntetési nem alkalmazása ellen Forrás: Amnesty International Hungary

A vitát is elítélik

Az állásfoglalás elítéli, hogy Orbán Viktor kormányfő több kijelentésével is vitát kezdeményezett a halálbüntetésről. Ugyanakkor aláhúzza: tudomásul veszi, hogy a miniszterelnök tudatta, a kormány nem tervezi a halálbüntetés visszaállítását. A határozat kiemeli, hogy a kormányfőnek felelőssége van az unió alapértékeinek előmozdítása terén, s jó példát kell mutatnia.

Az Európai Unió zászlaja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Bírálja a nemzeti konzultációt

A nemzeti konzultációval összefüggésben az elfogadott szöveg rögzíti, hogy a tagállamoknak szuverén joguk konzultációt kezdeményezni, megjegyzi ugyanakkor, hogy az ilyen megkérdezéseknek tükrözniük kell a kormányzat készségét a felelős kormányzásra, melynek célja demokratikus politikai megoldások megtalálása és az unió alapértékeinek tiszteletben tartása.

A határozat nemcsak a nemzeti konzultációt, hanem az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt is bírálja.

Elfogult és részrehajló

"Az Európai Parlament nyomatékosítja, hogy a Magyarországon a bevándorlásról és terrorizmusról kezdeményezett konzultáció tartalma és nyelvezete erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan, részrehajló, valamint közvetlen kapcsolatot teremt a migrációs jelenség és biztonsági kockázatok között" - áll a határozatban.

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció óriásplakátja Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyarok is részesei

A szöveg emellett sajnálatát fejezi ki, hogy a kérdések az EU-t hibáztatják, a tagállamok felelősségének említése nélkül, emlékeztetve, hogy az uniós jogalkotásnak ők is teljes jogú résztvevői.

Nincs kivétel

A dokumentum minden tagállam részéről konstruktív hozzáállást szorgalmaz, kiemeli, hogy minden tagországnak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jognak, s minden jogszabályuknak tükrözniük kell az európai értékeket, amelyekkel összhangban kell állniuk.

A tervezet ezzel kapcsolatban elítéli, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács nem reagált a legutóbbi magyarországi eseményekre, s mind a minisztereket, mind az állam- illetve kormányfőket arra kéri, hogy

foglalkozzanak Magyarországgal.

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart májusban az Európai Parlamentben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jogállamiságot fenyegetés érheti

A szöveg szerint az elmúlt egy év magyarországi eseményei összességükben azt jelenthetik, hogy kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri. Ezzel összefüggésben a határozat szorgalmazza, hogy

az Európai Bizottság legkésőbb szeptemberig készítsen mélyreható jelentést Magyarországról,

emellett álljon elő javaslattal a demokrácia, az alapjogok, és a jogállamiság tiszteletben tartásának ellenőrzését és betartatását szolgáló uniós mechanizmusra, amely minden tagállamot egységes és objektív mutatók alapján, megkülönböztetés nélkül értékelne évről évre.

Enyhítettek az eredeti szövegen

A négy frakció által beterjesztett közös határozati javaslat több olyan jelzőt és értékítéletet megfogalmazó kifejezést elhagyott, amely keményebb bírálatot fogalmazott meg, s a pártok javaslataiban külön-külön még szerepelt. A nemzeti konzultációt sem idegengyűlölőnek, sem gyűlöletkampánynak nem nevezi a szöveg, de

továbbra is a konzultáció visszavonását sürgeti.

A Fidesz-KDNP-t is tagjai közt tudó néppárti frakció a határozati javaslat több olyan passzusáról is külön szavazást kért, amelyek bírálatot fogalmaznak meg, valamint arról is, amely azt kéri a bizottságtól, hogy világítsa át Magyarországot.

Nyomtatják a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit Forrás: MTI/Kovács Attila

Külön szavazást kért a jobbközép pártcsalád arról is, hogy rendszerszintű fenyegetés lenne kialakulóban a magyar jogállamiság terén, valamint arról a szakaszról, amely a tanácsot marasztalja el, és azt kéri, foglalkozzon Magyarországgal. A jelenlévő képviselők többsége ugyanakkor mindegyik szövegrészt támogatta, így azok benne maradtak a határozatban.

Második Tavares-jelentés

A Fidesz második Tavares-jelentésnek tartja a szerdán elfogadott javaslatot, ugyanakkor üdvözli, hogy az Európai Néppárt kiállt a magyar kormánypárt mellett - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely szerint összefogtak az Európai Parlamentben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Néppárt maradt

"A második Tavares-jelentést (...) úgy sikerült elfogadni, hogy

összefogtak a liberálisok, baloldaliak, zöldek, kommunisták",

és így többségbe kerültek, hiába a néppárté a legnagyobb frakció az EP-ben - mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem igazolódott be az "a magyar baloldalon megfogalmazott remény", hogy a néppárt kihátrált volna a Fidesz mögül. A fideszes országgyűlési képviselő megerősítette: a magyar kormány álláspontja világos,

"bevándorlásellenes állásponton vagyunk".