Majdnem félezer önkormányzat telepíthet térfigyelő kamerákat

bűnügyi helyszín gyilkosság Térfigyelő kamera FOTÓ ÁLTALÁNOS felirat bűnügyi helyszín gyilkosság Térfigyelő kamera FOTÓ ÁLTALÁNOS Budapest, 2009. január 9.
Térfigyelő kamera a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolánál, amelyben január 7-én este brutá
Budapest, 2009. január 9. Térfigyelő kamera a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolánál, amelyben január 7-én este brutális kegyetlenséggel lelőtték az intézmény igazgatóját és helyettesét. A bűncselekmény elkövetésével a biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját gyanúsítják, akiket a tragédia napján bocsátottak el sikkasztás gyanúja miatt. MTI Fotó: Füzesi Ferenc
Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium 2014-ben meghirdetett pályázata nyomán 463 önkormányzat 3,6 milliárd forintot kap térfigyelő kamerák telepítésére.
Vágólapra másolva!

Meghatározták a színvonalat

Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy számos településen már régebben megkezdték a közterületi kamerák kihelyezését, de azok különböző műszaki színvonalúak voltak. A Belügyminisztérium (BM) ezért úgy döntött, hogy támogatási rendszert dolgoz ki, meghatározta a kamerák műszaki feltételeit is.

Igénylik a kamerákat

Pogácsás Tibor arra is utalt, hogy vannak ellenérvek, de az emberek többsége igényli a térfigyelő kamerákat. A BM által meghirdetett pályázat pedig tovább ösztönözte az önkormányzatokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Térfigyelő kamera a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolánál Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

Kevesebb a bűn

Az államtitkár elmondása szerint a kamerák telepítésének évében mintegy 30 százalékkal csökkentek a közterületi bűncselekmények. A megfelelő minőségű kamerák felvételei pedig nagyban segíthetik a rendőri nyomozásokat is. Pogácsás Tibor hozzátette, hogy ha a BM költségvetésében lesz tartalék, feltehetően idén is írnak ki hasonló pályázatot.