Tízmilliós kárt okozott a vihar

zivatar Budapesten
Vihar a VII. kerületben, Budapesten felhőszakadás, vihar, eső, zivatar.
Vágólapra másolva!
Utasokkal elakadt vonat, kidőlt fák, leszakadt ágak és vezetékek, elárasztott pincék, aluljárók, megbénult tömegközlekedés és néhány villámcsapás okozta lakástűz. Nem az apokalipszis, csak egy masszív viharzóna söpört végig egy sávban felhőszakadással és jégveréssel az ország középső részén kedd délután. Folyamatosan összesítik a biztosítók a károkat, messze még a vége, de már így is több tízmilliós a számla.
Vágólapra másolva!

Csaknem 10 millió forintnyi kárt okozott a keddi vihar a K&H biztosítója szerint. Szerda reggelig összesen 230 bejelentés futott be hozzájuk, a legtöbb tetőbeázás miatt.

Több mint 70 millió

Az Aegon Magyarországhoz szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett,

a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot,

derül ki a biztosító közleményéből. A bejelentések döntő többsége Budapestről és Pest megyéből érkezett, a károk legnagyobb részét a jégverés (166 darab) és a vihar (100 darab) okozta.

„Korántsem biztos, hogy a károk mértéke ilyen alacsony marad, hiszen tavaly az Yvette ciklon pusztítása után is később érkeztek csak a bejelentések” – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

230 riasztás

Országszerte 230 riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta, a legtöbb gondot a hirtelen lezúduló sok csapadék okozta.

A vízelvezetők egyszerűen nem bírták ezt a mennyiséget,

a víz pincéket, aluljárókat és alacsonyabban fekvő utakat öntött el. A 230 segélykérés többsége, 160 a fővárosból érkezett – tette hozzá Hajdu Márton.

Szakad az eső a Nyugati pályaudvarnál. Fotó: Polyák Attila - Origo

A vihar Budapesten kívül Pest és Komárom-Esztergom megyében okozott gondokat. Tömegközlekedési járatok álltak le, jelzőlámpák romlottak el, sok még szerda reggel sem mködött, fák dőltek ki, a szél sok ágat leszaggatott. Az időjárás miatt ugyanakkor senki sem sérült meg.

Budapesten még reggel sem volt minden rendben

A fővárosban szerda reggel hat órakor még tizenegy helyszínen dolgoztak a tűzoltók. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Origónak elmondta, a X. és a XX. kerületben fa dőlt a járdára, a Dózsa György úton pedig egy kerítést tett tönkre egy kidőlt fa.

Félelmetes villámokkal tombolt a vihar Forrás: Origo olvasói fotó

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe csapott bele a villám. Mindkét ház kigyulladt, de

a tüzet gyorsan eloltották, és senki sem sérült meg.

A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban gyűlt össze csaknem egy méter mély víz. Innen egy autót a tűzoltók húztak ki. Szintén aluljárót árasztott el a víz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a VII. kerületben, a Lövölde téren parkoló autókra pedig faágak zuhantak.

Kéretlen alvázmosás Fotó: Szabó Gábor - Origo

A XXI. kerületben egy több mint tíz méter magas fa dőlt az úttestre és a járdára. A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág a villamos-felsővezetékre zuhant, a XI. kerületben egy munkagép gyulladt ki, a Kondorosi úti patak pedig kilépett a medréből.

Az alábbi videót az Origo egyik olvasója készítette kedd délután Pesterzsébeten, a több hullámban érkező vihar első óráiban.

Busz, villamos, taxi, repülő

Nem sokkal délután négy óra előtt érte el Budapestet egy zivatarzóna. Előtte a meteorológiai szolgálat több járásra, valamint a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. A főváros közlekedésében komoly fennakadásokat okozott a felhőszakadás. A viharról az Origo fotósai és olvasóink is kiváló képeket és videókat készítettek.

Matt a tömegközlekedésnek

A fővárosban a jégeső és a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt csak lassan lehetett közlekedni. Több trolibusz, néhány villamos, köztük a körúti 4-6-os, és Budán a 22-es valamint a 29-es busz sem járt egy ideig.

Most biciklivel sem volt gyorsabb a haladás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Drága lett az Uber

Tapasztalataink szerint az Uber és a Wundercar sofőrjei a megnövekedett forgalom miatt többszörös szorzóval, néha több tízezer forintért vitték az utasokat, a taxitársaságokat pedig szinte lehetetlen volt elérni.

Ferihegynek is betett a vihar

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az Origónak elmondta, jelentős fennakadás ugyan nem volt a Liszt Ferenc repülőtéren, a földi kiszolgálószemélyzet azonban a vihar csúcspontján 15 percig nem tudott dolgozni, így ekkora késések előfordultak. Minden nyáron vannak ehhez hasonló viharok – tette hozzá.

A XVII. kerületben mogyorónyi nagyságú jég verte el a kerteket Forrás: Olvasói fotó

Állt a vonat

A vihar egy időre megbénította a vasúti közlekedést Rákos és Pécel között. A biztosítóberendezés romlott el, ezért a Budapest−Hatvan−Miskolc vonalon Rákos és Pécel között nem jártak a vonatok.

Voltak gondok a tömegközlekedéssel is Fotó: Polyák Attila - Origo

Jön a gőzfürdő

Szerdán túlnyomóan napos idő lesz, de időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Napközben 28 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, a hét végén pedig már jön az igazi kánikula.