Orbánék örökre leszámolnak Balatonőszöddel

Lázár János
KORMÁNYINFO 12 sajtótájékoztató, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenti a kormány az állami vezetők juttatásait a következő hónapokban – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint az Európai Bizottság is elismeri, hogy Magyarország aránytalanul nagy terhet vállal a bevándorlásból.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásban – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Lázár János szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet, és több mutatóban is a német, az olasz, a francia és a spanyol menekülthelyzethez méri a magyarországit.

Lázár szerint az Európai Bizottság anyaga is őket igazolja Fotó: Bielik István - Origo

Túl nagy ez a teher

A legfontosabb feladatként jelölte meg Lázár János, hogy az Európa Tanács június végi ülésén is megértsék:

Magyarország nem képes elviselni ezt az illegálisbevándorló-tömeget,

ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

Az Origo kérdésére, hogy milyen büntetéssel sújtaná azokat, akik megrongálják a bevándorlókkal foglalkozó kormányzati plakátokat például szűkebb hazájában, Hódmezővásárhelyen, Lázár János azt mondta, személyesen nem szabna ki semmilyen büntetést. Hozzátette, Hódmezővásárhely nagyon nyugodt hely, nem tud rongálásról – tette hozzá.

Lázár furcsának tartja az ENSZ-kampányt

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és ezután is így tesz, de

közös érdek, hogy a menekültstátusszal senki ne élhessen vissza.

Az ENSZ plakátkampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek sem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel és a megélhetési bevándorlókkal.

Megnyesik a kormányzati emberek juttatásait Fotó: Bielik István - Origo

Kevesebb juttatás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő tervezett változásokat ismertetve közölte: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra, ahogyan kiemelt egészségügyi ellátásra is. Megszüntetik a lakásfenntartási térítésre való jogosultságot és a kormányüdülő-használati jogot, az üdülőket, köztük a balatonőszödit is, eladják.

Pontosítják az utazási juttatásokat is, újraszabályozzák például, hogy ki milyen komfortfokozatú repülőjegyre jogosult.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafont, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt – közölte Lázár János, megjegyezve, hogy erről meghallgatják Domokos László számvevőszéki elnököt.

A repülőjegyeket is megvizsgálják Fotó: Bielik István - Origo

Nem lesz monopólium

A szakma bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására – közölte Lázár János. Az orvosi karokról szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta: sokan vallják – ő is –, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel kapcsolatban Lázár János közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés.

A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi,

Orbán Viktor miniszterelnök ezért utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort a dékánokkal való tárgyalásra. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést – tette egyértelművé Lázár János.

Lázár: Gripen-ügyben soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Fotó: Bielik István - Origo

Nem állítják le a Gripeneket

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Viktor miniszterelnök a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől. Lázár János közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil.

A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel.

Ha loptak, felelniük kell

Ismét szorgalmazta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását a miniszter. Lázár János azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük.

Lázár: Veszélyes ebben az ügyben megrendíteni a közbizalmat Fotó: Bielik István - Origo

De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, és kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel.

A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Értékelés

Kétfajta miniszteri értékelés lesz: mit teljesítettek a szakpolitikai vállalásokból a tárcák, ezt követően beszél a tárcavezetőkkel Orbán Viktor. A tartalmi értékelés az OECD szempontjai alapján történik majd, június 30-ig ugyanis az OECD jelentése alapján akciótervet kell készíteniük a tárcáknak.