Felmentették Szilvásyt a facsemetegate-ben

Szilvásy György bizottsági ülés FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása meghallgatás politikus SZEMÉLY Budapest, 2013. november 26.
Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság
Budapest, 2013. november 26. Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága ülésére a Képviselői Irodaházban 2013. november 26-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, miszerint Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter nem tett hamis tanúvallomást a facsemetegate-ként elhíresült, eredetileg az agrártárca volt államtitkára, Benedek Fülöp elleni büntetőügyben tett.
Vágólapra másolva!

Jogerősen is felmentette a bíróság Szilvásy Györgyöt a hamis tanúzás vádja alól - erősítette meg az Origónak a volt titokminiszter ügyvédje. Sebes Péter elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén január végi felmentő ítéletét.

Összefügg Benedek ügyével

Mint arról az Origo beszámolt, a Szilvásy elleni hamis tanúzás vádja összefügg azzal a büntetőeljárással, ami Benedek Fülöp, az agrártárca korábbi államtitkára és társai ellen folyik és a közvélemény talán leginkább a facsemetegate-ként ismeri.

Jogerősen is felmentette a bíróság a volt titokminisztert a hamis tnaúzás vádja alól Forrás: MTI/Beliczay László

Benedek Fülöpöt idén februárban hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a bíróság, mert bizonyítottnak találta, hogy Benedek 2006-ban magáncélokra rendelt facsemetéket, és ezeket a tárca alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő fizette ki.

Benedek Fülöp és vádlott-társai a bíróság előtt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Fülöp - aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója - 2003–2008 között volt az agrártárca államtitkára, majd 2009-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Több ügyben megvádolták, az egyikben 2011-ben jogerősen 1,5 évi felfüggesztett börtönre ítélték.

Hat év Szilvásy György életéből

A két ügy ott kapcsolódott össze, hogy Szilvásy György lesencefalui nyaralójának kertjébe került a Benedek-féle facsemeték egy része: 30 szelídgesztenyefa-csemete. Szilvásy ezeket ki is fizette, az ügyészség mégis hamis tanúzással vádolta meg, mondván: nem fizetett a csemetékért.

Szilvásy György szerint felvethető az ő büntetőügyeit kreálók büntetőjogi felelőssége is Forrás: MTI/Beliczay László

Szilvásy György az Origónak azt mondta, ezzel életének egy fontos szakasza zárult le, hiszen a nyilvánosság előtt zajló összes büntetőügyében jogerősen felmentették. "Hat évet vettek el az életemből, és felvethető az ezeket kreálók büntetőjogi felelőssége is a politikai mellett."