Méltatlan tisztségére a szekszárdi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke

Vágólapra másolva!
 A Szekszárdi Törvényszék megállapította a szekszárdi roma nemzetiségi önkormányzat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt elnökének méltatlanságát a tisztségre; Sárközi János József képviselői megbízatását a nemzetiségi testület ugyanakkor nem szüntette meg.
Vágólapra másolva!

A törvényszék nem peres eljárásban, a Tolna Megyei Kormányhivatal kérelmére állapította meg a nemzetiségi önkormányzati elnök méltatlanságát - közölte Hauszmann-né Szőke Rita, a törvényszék szóvivője, hozzátéve, hogy a döntés ellen nem fellebbezett az érintett, így az jogerős.

A bíróság a nemzetiségek jogairól szóló törvény alapján állapította meg a méltatlanságot. A törvény kimondja, hogy a nemzetiségi önkormányzat megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek. Ez az érintett képviselő esetében megtörtént, a kormányhivatal kérése alapos volt.

Pénzért segített lakáshoz jutni

Sárközi János Józsefet 2015. január 27-én azért ítélte egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre a Pécsi Ítélőtábla, mert 2012-ben Szekszárdon két embernek azt ígérte, 150 ezer forintért segít nekik szükséglakáshoz jutni.

A lungo dromos politikus ártatlannak vallotta magát.

A szekszárdi cigány nemzetiségi önkormányzat február 25-én megerősítette tisztségében az elnököt. Az önkormányzat legutóbbi ülésén Varga Katalin, Szekszárd jegyzője törvényességi jelzést tett a testületnek, kérve azt, hogy vonja vissza a februári határozatot, szüntesse meg Sárközi képviselői és elnöki tisztségét.

Kajos Nikolett aljegyző az MTI-vel pénteken közölte: a nemzetiségi testület nem tett eleget a kérésnek, és ismét megerősítette tisztségében az elnököt.

Sárközi János József az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.