Ellopták Paks II. terveit

dolgozik ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű férfiak munkában HÉTKÖZNAPI ipari létesítmény vezérlőterem Paks, 2011. március 7.
Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési
Paks, 2011. március 7. Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Atomtitkok kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját. A rendőrség nyomoz, a miniszterelnökség nem nyilatkozik.  
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló dokumentumokat loptak el az atomerőmű egyik igazgatójának kocsijából – értesült kormányközeli forrásból a Blikk. A férfi egy találkozóra ment a Belgrád rakpartra, a kocsit pedig egy parkolóban hagyta, ahol pár perc alatt feltörték.

Az atomerőmű vezérlő központja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint egy piti tolvaj törhette fel az autót, amiből egy notebook és más adathordozók tűntek el, amelyek azóta sem kerültek elő. A rendőrök lopás miatt nyomoznak, a miniszterelnökség azonban semmit sem mondott az esetről.

Ha valaki titkos dokumentumokkal, azaz minősített adattal él vissza, akár három év börtönt is kaphat.