Nyáron kiderül, lesz-e kilencosztályos iskola

diák diáklány diáktábor fiatal FOTÓ ÁLTALÁNOS határon túli magyarok sátor szabadegyetem SZEMÉLY tábor TÁRGY Tusnádfürdő, 2014. július 23.
nyári tábor
Tusnádfürdő, 2014. július 23. Fiatalok ülnek egy sátorban a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 23-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Még a nyáron dönthet a kormány a kilencéves általános iskola bevezetésének tervezetéről – mondta Czunyiné Bertalan Judit az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára. Idén már eggyel több általános iskolai évfolyam kaphat ingyen tankönyveket. A kormány gondolkodik a nyári szünet rövidítésén is.
Vágólapra másolva!

A kilenc évfolyamos iskola kérdésének előkészítése során már végeztünk összehasonlításokat, megvizsgáltunk több hasonló iskolarendszert, megnéztük, hogy ebben az időkeretben hogy mozognak, és az OECD-től is kértünk véleményt – mondta Czunyiné Bertalan Judit az Inforádióban. Hozzátette: azt sem tartja kizártnak, hogy a

A kilenc évfolyamos modell átgondolásával a döntés-előkészítés és az egyeztetés szakaszában vagyunk. A nemzeti pedagóguskar tagozataitól, iskolaigazgatóktól véleményt kértünk, viszonylag széles körben próbáljuk ezt megalapozottan előkészíteni – közölte az államtitkár.

Nyáron sok minden kiderülhet a kilencosztályos általános iskoláról Forrás: MTI/Beliczay László

Jelezte, hogy a nemzeti pedagóguskartól a hetekben, napokban meg fogják kapni az összegzett véleményüket. Emellett kértek egy módszertani és háttérvizsgálatot a Magyar Tudományos Akadémiától és az oktatáskutatás-módszertani háttérintézményektől is.

– véli a köznevelési államtitkár. Hiszen a februári frakcióülést követően az volt a kérés, hogy vizsgáljuk meg, folytassunk egyeztetéseket, nézzük meg, hogy mi ennek a racionalitása Magyarországon – emlékeztetett Czunyiné Bertalan Judit.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Czunyiné Bertalan Judit arról is beszélt, hogy idén már eggyel több általános iskolai évfolyam kaphat ingyen tankönyveket. Hozzátette, hogy jelentős uniós forrásokat fordítanak arra, hogy a digitális tananyag fejlesztése is meginduljon.

Rövidebb lehet a nyári szünet

A kormány fontolgatja a nyári szünet rövidítését, bár az ötlet még igen képlékeny. Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár az ATV-ben kedden reggel beszélt erről a lehetőségről. Mint mondta, alapvetően nem a vakáció megkurtításáról, hanem a tanítási napok átrendezéséről van szó.

Az intézkedéssel párhuzamosan tehát növelnék az őszi, a téli és a tavaszi szünet időtartamát. Czunyiné szerint több okból is ideje elgondolkodni a tanév átrendezésén. Elsősorban azért, mert jelentős terhet ró a magyar családokra, hogy megoldják a gyerekek nyári elhelyezését két és fél hónapon keresztül.