Falak, amelyek megkeserítik a menekülők életét

határzár, marokkói-spanyol fal
Would-be immigrants sit atop a border fence separating Morocco from the north African Spanish enclave of Melilla in the first attempt to jump in on February 19, 2015 since the camp on Mount Gurugu burned down. Morocco on February 11, 2015 vowed further crackdowns on illegal migrants after rounding up hundreds of foreigners close to the Spanish enclave of Melilla, in a move criticised by local rights groups. AFP PHOTO/ANGELA RIOS
Vágólapra másolva!
Új vasfüggöny épül a magyar határon, 26 évvel a régi lebontása után. Nem Magyarország az egyetlen, ami falakkal védené magát a menekültektől, bevándorlóktól. Híres vagy hírhedt védvonalakat gyűjtöttünk össze a világ minden tájáról.
Vágólapra másolva!

Négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a szerb-magyar határt. A 175 kilométer méter hosszú műtárgyról nem tudni, hogy mikorra készül el. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem sért nemzetközi jogot a tervezett védvonal, sőt, más államok is így védik magukat a növekvő bevándorlási nyomás ellen.

Nem ma kezdték

A határzárás szükségessége vitatható, de az igaz, hogy nem számít egyedi lépésnek. Az ókortól kezdve napjainkig épülnek védvonalak, hogy megfékezzék a menekült, esetleg hódító népcsoportok áradatát.

Így falaznak a törökök

Az Orbán Viktor által példának tekintett Törökország sem szabódik, ha falazásról van szó: tavaly láttak hozzá a szír határ blokádjának, ahol több mint 900 kilométeres drótkerítést állítanának fel.

Kerítés a szír-török határon, az Iszlám Állam elől menekülőket ez sem tartja vissza Forrás: AFP/Bulent Kilic

Recep Erdogan kormánya szerint nem a menekülteket próbálják így visszatartani, de az is tény, hogy

eddig egymillióan érkeztek török földre a háború sújtotta Szíriából,

és Ankara több mint 2,5 milliárd dollárt költött az ellátásukra.

A végsőkig elszánt menekülteket viszont a kerítés sem állítja meg, ha az Iszlám Állam liheg a nyomukban: 2014. június 4-én egyszerűen áttörték a zárlatot, több ezren préselték át magukat a kerítésen.

Záruló bolgár kapu

Építkeznek a bolgárok is (őket is említette Orbán Viktor), de ők a török határon: tavaly láttak hozzá egy 112 kilométeres, három méter magas védőkerítéshez, amivel a Bulgáriába tartó menekültáradatot próbálják visszafogni.

Szögesdrót fogadja a török határ felől érkezőket Bulgáriában Forrás: mindenhatarontul.reblog.hu

A kerítés felhúzásával az ország azt üzeni a Közel-Keletnek és Afrikának, hogy

- közölte Miho Mihov tábornok, a bolgár parlament védelmi bizottságának vezetője.

Véres spanyolfal

Szabályos mészárlás helyszíne volt tavaly a 20 kilométeres, Ceuta és Melilla között álló védmű: a Marokkó felül úszva közelítő kameruni menekülteket a spanyol határőrök gumilövedékkel és könnygázzal fogadták,

emiatt 25-en fulladtak vízbe a spanyol partoknál.

Hiába a könnygáz és a gumibot, rendszeresen ostromolják a menekültek a spanyol védvonalat Forrás: AFP/Angela Rios

Júniusban hasonló roham zajlott a drótkerítésnél, ekkor viszont többen át is jutottak rajta, a rendőrség ismét könnygázt, gumibotokat vetett be a menekültek ellen.

Fő a biztonság

Izrael három területen is fallal védi magát a terrortámadásoktól: az egyiptomi határon 240 kilométeres, öt méter magas acélfalat húztak (egyébként Egyiptom is falat épített a gázai határra), 2014-ben pedig egy 500 kilométeres kerítés építésébe kezdtek a különben baráti országnak tekintett Jordánia határán is.

Benjamin Netanjahu kormánya a Szíriából és Irakból özönlő menekültekkel indokolta a jordán védvonal felhúzását, a többmilliós tömeggel szerintük terroristaegységek érkezhettek a szomszédos országba.

Kerítés mindenütt

Izrael falat emelt a Gázai övezet körül. A védvonal hermetikusan választja el egymástól az izraeli és palesztin területeket, a

gázaiak az életükkel játszanak, ha megpróbálnak átmászni a falon.

Ciszjordáni és Izrael közé épült a "szégyen falának" nevezett védvonal Forrás: hemis.fr/Mamo Alessio

Ciszjordánia és Izrael között is fal épül. A terrorveszély miatt emelt betonfal szeszélyesen kanyarogva fogja közre a határvidéket, közel 30 palesztin települést három oldalról is kerítés fog közre.

A szabadság földjén

Ha bevándorlókról van szó, az Egyesült Államok sem finomkodik: Mexikóval közös határán több mint ezer kilométeres, 20 méter magas, tortillának csúfolt vaskerítést állított fel.

Óriási vaskerítés védi az Egyesült Államokat a mexikói bevándorlók rohamától, de nem mindenkit tart vissza Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A határsávot infravörös érzékelők, drónok is ellenőrzik, az Államok így szeretné megállítani az bevándorlókat és a déli drogkereskedelmet – mérsékelt sikerrel. A találékony mexikói drogkartellek

katapulttal és légágyúval próbálják átdobni árujukat a falon,

és rendszeresen vájnak alagutakat a kerítés alatt.

A fal, ami összeköt

A legősibb, egyben legismertebb védmű a kínai nagy fal, amit a Csin-dinasztia kezdett építeni a Sárga folyó völgyében, így készültek a portyázó mongol törzsek támadásaira.

A mongoloktól védte Kínát, ma már a világörökség része Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A fal első szakaszát az időszámításunk előtti 3. században húzták fel, majd közel kétezer éven át bővítették a bástyákkal megerősített vonalat.

Az űrből is látható nagy fal legkevesebb 6200 kilométer hosszan kanyarog,

és máig a legnagyobb emberi építménynek számít - 1986-ban pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Nem is emlékeznek rá

Nyoma is alig maradt viszont a berlini falnak, ami 28 éven át osztotta meg a német fővárost, szimbolikusan pedig egész Európát. A keletnémet vezetés 1961-ben megelégelte, hogy havonta 30 ezren is átszöktek az NDK-ból nyugatnémet területre, ezért szigorúan őrzött határsávot kezdtek kiépíteni.

Mára csak darabjai maradtak meg a berlini falnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Moritz Vennemann

Eleinte szögesdrót és árkok húzódtak a határon, majd idővel 150 kilométer betonfal választottak ketté a német fővárost. A hidegháború szimbóluma miatt Berlin infrastruktúráját is kettébontották.

A berlini falon posztoló fegyveres őrök több mint 800 - más források szerint 125 „határsértőt" lőttek agyon.

A falat végül 1989. november 9-én kezdték ledönteni - ma már csak hat részlet maradt meg belőle mementóként, a berliniek fele viszont azt sem tudja, hol is állt pontosan.

Mikor Horn Gyula ollózott

A keletnémet nyitásban nagy szerepet játszott, hogy Magyarország 1989. szeptember 11-én engedélyezte a Budapesten és a Balatonnál táborokba tömörülő keletnémet turistáknak, hogy hivatalos papírok hiányában is Ausztriába menjenek. Előtte 3 hónappal Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter átvágták a határon húzódó vasfüggönyt. A történelmi legenda szerint az esemény kedvéért újra kellett építeni a határzárat, mert addigra már elkezdték lebontani.

Alois Mock osztrák külügyminiszter és Horn Gyula külügyminiszter bontják a Sopron határában húzódó műszaki határzárat, azaz a vasfüggönyt 1989. június 27-én Forrás: MTI/Matusz Károly

Az aknazárral megerősített magyar vasfüggönyt 1949-ben állították fel, és őrzése csak az 1956-os forradalom idején lazult ideiglenesen.

Az utolsó áldozat

Az aknákat 1965-ben aztán elektromos jelzőrendszer váltotta, de addig is több száz embert öltek vagy sebesítettek meg, másokkal pedig a határőrök lövései végeztek. Az utolsó áldozatot,

egy weimari építészt 1989. augusztus 21-én lőtték agyon,

amikor családjával próbált osztrák oldalra szökni - 21 nappal azelőtt, hogy szabadon mehettek volna Ausztria felé.