A titkosszolgálat nem figyelte a plakátrongálókat

Pénteken elkezdték kiragasztani a kormány bevándorlókat figyelmeztető plakátjait. Szombat reggelre ugyanakkor mindkét plakátot le is festették ismeretlenek. A témáról bővebben ITT olvashat
Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium által felügyelt titkosszolgálatok nem vettek részt a kormány bevándorlásról szóló plakátjainak megrongálásával összefüggő ügyekben - jelentette ki a tárca rendészeti államtitkára csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

Tasnádi László maga kérte, hogy a nemzeti konzultációs plakátok megrongálásáról nyílt ülés keretében, a sajtó jelenlétében beszélhessenek, miután a rendőrséget több olyan vád érte, hogy titokban, illetve nyíltan figyelték a plakátokat. A BM államtitkára leszögezte: a rendőrség a mindenkori törvényeknek megfelelően végzi a munkáját.

Volt-e titkos eljárás?

Már a kihelyezés éjszakáján akcióba léptek a plakátrongálók Fotó: Polyák Attila - Origo

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőitől megkérdezte, hogy a plakátrongálások ügyében a rendőrség indított-e titkos eljárást és a titkosszolgálatok részt vettek-e ezzel összefüggő akcióban. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ülésen felidézte, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke már június 2-án, majd Juhász Péter (Együtt) is a plakátok megrongálására szólított fel. Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke még kétezer forintos ellentételezést is ígért érte.

Nem tudták, hol vannak a plakátok

Az ORFK vezetője a bizottság előtt azt mondta: a rendőrségnek nincs és nem is volt listája a kihelyezett plakátokról. Az első bejelentés június 6-án reggel érkezett a BRFK-hoz arról, hogy a Népfürdő utcában két helyen is megrongáltak plakátokat. A rendőrök a helyszíni szemlén fényképeket készítettek és festékmaradványokat - mint a főkapitány kiemelte: nem ujjlenyomatokat - rögzítettek, majd a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapították, hogy a rongálást egy ember követte el. Ezen túlmenően - képek alapján - a rendőrség a III. és a XIII. kerületben rendelt el visszatérő közterületi ellenőrzéseket.

"Magyarországra kell a kultúra" Fotó: Polyák Attila - Origo

65 méterre a helyszíntől

Papp Károly a XIV. kerületi Gundel Károly utcában történt esetről azt mondta, hogy a helyszíntől a rongálás idején hatvanöt méterre voltak a rendőrök. Akkor hat embert állítottak elő és hallgattak meg a rendőrök, de sem ujjlenyomatot, sem DNS-mintát nem vettek tőlük - közölte.

Titkos információgyűjtés nem volt

Az ORFK vezetője kiemelte: a plakátrongálások ügyében csak nyílt, jogszerű szolgálatot teljesítettek a rendőrök, titkos információgyűjtést nem végeztek, titkos akciót sem hajtottak végre. Ha ilyen lett volna, akkor nem nyílt, hanem minősített rendőri jelentés készült volna az ügyben - emelte ki Papp Károly, megjegyezve: ha így történt volna, akkor a rendőri intézkedésekről is csak zárt ülésen számolhatott volna be.

Korábban egy férfi arról beszélt a beol.hu-nak, hogy hajnalban, bilincsbe verve vitték el a békéscsabai lakásából, mert előző nap fehér festékkel lefestette az egyik bevándorlásról szóló plakátot. Szerinte

egy szál gatyában „feltörölték vele" a padlót a rendőrök,

mielőtt megbilincselték. A rendőrség ezzel szemben azt állította: a férfit nem bántották, és agresszív viselkedése miatt kellett megbilincselni.

Volt olyan plakát, amelyik megúszta Fotó: Polyák Attila - Origo

85 bejelentés érkezett, 59 esetben indult eljárás

Csütörtök reggel hat óráig 85 plakátrongálásról érkezett bejelentés, amelyek közül 59 esetben indítottak eljárást - ismertette a főkapitány. A károk eltérőek, plakátonként 20 ezertől 70 ezer forintig terjednek.

Az ügyvédeket márpedig lehallgatják

Molnár Zsolt már az ülés elején jelezte, hogy az ügyvédi lehallgatásokról szóló hírekről is tájékoztatást vár a belügyi tárcától. A BM rendészeti államtitkára erre ugyancsak nyílt ülés keretében kívánt válaszolni. Tasnádi László kiemelte: "ügyvédek ellen volt, van és lesz lehallgatás". Ugyanakkor leszögezte: ennek megvannak a törvényes feltételei. Minden lehallgatás bírói vagy igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött - tette hozzá.