Nem épít vasfüggönyt a honvédség

Hende Csaba honvédelmi miniszte tűzszerész szállító gépjármű Tűzszerész szakasz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Irinyi János laktanya honvédelmi miniszte tűzszerész szállító gépjármű Tűzszerész szakasz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hende Csaba honvédelmi miniszter két új tűzszerész szállító gépjárművet ad át a Tűzszerész szakasz személyi állományának
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédség nem kapott feladatot a magyar- szerb határon tervezett kerítés felállításában, ez a jelenlegi helyzet – mondta az Origónak Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint hiába ment tönkre két Gripen is, el tudjuk látni Szlovénia és a balti államok védelmét.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem kapott felkérést a Magyar Honvédség, hogy részt vegyen a magyar-szerb határra tervezett, 175 kilométeres határzár kiépítésében - tudtuk meg Hende Csabától.

Repülnek a Gripenek

A honvédelmi miniszter szerint a szlovén légtér védelmében nem okoz nehézséget a magyar Gripeneket ért két baleset, ezt a feladatot a most is szolgálatban lévő kecskeméti vadászgépekkel látják el.

Kényszerleszállást hajtott végre egy Gripen Kecskeméten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

"A magyar légierő legnagyobb kihívása az idén szeptemberben és decemberben a balti államok légtérvédelme. Vállalásainkat fenntartjuk, és teljesíteni fogjuk – de ez nem jelenti azt, hogy a felkészülés során nincs szükség átütemezésekre, adott esetben a svéd gyártó közreműködésére" -mondta a miniszter. Hende Csaba hozzátette, a Gripen-gyártó már ígéretet tett rá, hogy cseregépet ad a Csehországban megsemmisült, kétüléses vadászrepülő helyett.

Kell a közreműködés

A miniszter hangsúlyozta, a Magyar Honvédség számít a Gripen-használó nemzetek közreműködésére is a balti légvédelem ügyében.

–ígérte a tárcavezető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a honvédség jövőre 50 milliárd forintos pluszt kap a költségvetésből, ami a jelenlegi büdzséjük 22 százalékát teszi ki.

A kormány tudomásul vette

Hende Csaba szerdán a kormány előtt is beszámolt a Gripen-balesetek körülményeiről, és arról, hogy 2010 óta mit értek el a magyar légierő fejlesztési projektjeiben. A kabinet tudomásul vette a döntést - mondta a honvédelmi tárca vezetője, hozzátéve, szakértői vizsgálatok lezárása után a nyilvánosságot is tájékoztatják majd a Kecskeméten és Prága mellett történt repülőgép-balesetek okáról.