Ezért épülhet kerítés a déli határon

Az év képei 2014
2014.03.28. Emigránsok másznak át a spanyol enklávéhoz tartozó  marokkói Melilla határkerítésén. Would-be immigrants react on a fence
2014.03.28. Emigránsok másznak át a spanyol enklávéhoz tartozó marokkói Melilla határkerítésén. Would-be immigrants react on a fence near Beni Enza, into the north African Spanish enclave of Melilla on March 28, 2014. Several hundreds people launched a dawn assault today to cross into the Spanish city, which lies on the northern tip of Morocco, and dozen made it across. AFP PHOTO/ JOSE COLON
Vágólapra másolva!
185 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az unió területén az év első három hónapjában, Magyarország ebből 32 800 ügyet intéz. Ennél több kérelmet csak Németországban nyújtottak be, de az ország lakosságához képest mi vezetünk. A legtöbben még mindig Koszovóból érkeztek.
Vágólapra másolva!

Az év első negyedévében 73 100 első alkalommal leadott menedékkérelmet fogadtak be a németek. Magyarország az Európában újonnan regisztrált menedékkérők 18 százalékát, vagyis 32 800 embert fogadta be.

Van, ahol csökkent

Ezzel egy év alatt 17 százalékkal nőtt a magyarországi menedékkérők száma, míg Svédországban 41 százalékkal, Olaszországban 28 és az Egyesült Királyságban 10 százalékkal csökkent ez a szám.

Magyarországon 32 800 új menedékkérelmet nyújtottak be az év első három hónapjában Forrás: AFP/Jose Colon

Kik fogadják a menekülteket?

Negyedéves számok alapján Magyarország volt az, ahol a lakosság számához viszonyítva a legtöbb új menedékügyet intézték. Egymillió lakosra itt 3322 új menedékkérelem jutott január elejétől március végéig. Ez közel háromszor annyi, mint a második helyezett Svédország 1184 új menedékkérelme egymillió lakosra vetítve.

Az összes benyújtott első menedékkérelem (kékkel) és az egymillió főre vetített kérelmek száma (zöld) országonként Forrás: Eurostat

Honnan jönnek?

Az Európában újonnan menedéket kérők többsége, 48 900 fő Koszovóból érkezett. A koszovóiak 90 százalékát vagy Magyarországon vagy Németországban regisztrálták.

A koszovóiakat a szírek követik 29 100 és az afgánok 12 900 kérelemmel.

Honnan érkeznek az első menedékkérők az Európai Unióba? Forrás: Eurostat

Egyre többen várakoznak

Egyre több beadott kérelem áll a rendszerben. 2014 legelején még 350 ezret sem érte el az elbírálásra váró kérelmek száma, ez 2015. március végére már 530 ezer volt.

A Koszovóból érkezők kérelmének 99 százalékát elutasítják, míg a szíriaiak többsége, 74 százaléka megkapja a menekültstátuszt. További 20 százalékuk pedig kiegészítő védelmet kap.

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMAz Eurostat teljes jelentésehttp://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_quarterly_report