A Fidesznél bíznak a kerítésben

menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom
menekült riport a magyar-szerb határon
Vágólapra másolva!
Egyelőre egyöntetű a magyar-szerb határra építendő kerítés megítélése a Fidesz-frakcióban. Az Origónak nyilatkozó kormánypárti képviselők szerint helyi és országos szempontból is kedvező pillanatban született a döntés. A baloldalon sokan csalódottak pártjuk politizálása miatt.
Vágólapra másolva!

Örömmel fogadták, de azért vannak fenntartásaik a szerb-magyar határon építendő kerítéssel kapcsolatban a térség kormánypárti országgyűlési képviselőinek – mondták el az Origónak fideszes politikusok. Szerintük

a kormánynak a mostani helyzetben valamit lépnie kellett,

mivel sokak szerint elfogadhatatlan volt, hogy a kistelepülések utcáin tucatjával sétáltak idegenek.

Szijjártó Péter jelentette be a határzár tervét Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A bejelentés

Mint arról az Origo is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 17-én jelentette be, hogy a kormány egy négy méter magas kerítést kíván a szerb-magyar határon felépíteni, hogy így állítsák meg az egyre nagyobb migránsáradatot. Egyelőre úgy tűnik, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus 1-jéig kell előteremtenie a forrásokat a kerítés megépítéséhez.

Családok kerekednek fel a jobb élet reményében, naponta több százan próbálnak átjutni a szerb-magyar határon Fotó: Bielik István - Origo

Könnyen lehet valaki embercsempész

A déli határrész mentén élő képviselők szerint a kerítés felépítése rövid távon lehet megoldás, ami a mostani helyzetben akár elegendő is lehet. De nem biztos, hogy a következő években is az lesz. A problémát ők is abban látják, hogy ha nem rendeződik a kibocsátó országok helyzete, akkor semmilyen kerítés nem lesz elég az áradat feltartóztatásához.

Helyi politikusok arról is beszéltek az Origónak, hogy még mindig jelentős a jogszabályi hézag a migránsokkal kapcsolatban. Példaként elmondták, hogy

sokan próbálnak segíteni a rettentő rossz helyzetben lévő embereken,

de a hatóságok adott esetben úgy is értelmezhetik, hogy ők is embercsempészek, pedig csak egy kevés élelemmel vagy ruhával látják el a több ezer kilométert megtett menekülteket.

A képviselők szerint a déli határon örülnek, hogy kerítés épül Fotó: Bielik István - Origo

Sok a figyelem?

Túl sok a médiafigyelem a probléma nagyságához képest – erről egy másik kormánypárti politikus beszélt. Szerinte valóban nagyon sok migráns érkezik, de ezek 100 százaléka gyakorlatilag csak áthaladó személy, nem akarnak itt letelepedni.

Ők csak azt szeretnék, hogy megszűnjön ez a népvándorlás a határ mentén,

mivel "ha valaki kiteszi a tanyájáról a kezét, akkor lehet, hogy pár perc múlva óra se lesz rajta". Ennek elkerülésére szerinte a kerítés akár jó eszköz is lehet.

Mindenkinek igaza van

Míg Ausztriában Burgenlandban összeállt a baloldal a bevándorlásellenes szélsőjobboldallal, addig a déli határ mentén szó sincsen ilyesmiről. A szocialisták kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, és nem kívánnak végrehajtani semmilyen fordulatot. Kormánypárti forrásaink szerint Szegeden, az átvonuló migránsok miatt sokaknak nem tetszik Botka László álláspontja, a polgármester ugyanis úgy látja, igazából nincs is probléma.

Itt hamarosan négy méter magas kerítés lesz? Fotó: Bielik István - Origo

Az a probléma, hogy ebben az ügyben mindkét oldalnak igaza van – fogalmazott az Origónak egyik szocialista forrásunk. Úgy látja, a pártja a határozatlan álláspontja miatt került jelentős lépéshátrányba a Fidesszel szemben, pedig

ezen a téren is lett volna lehetőség bőven kormánykritikára.

Példaként mondta el, hogy a határőrség 2008-as megszüntetése után a szocialisták most mondhatták volna, hogy belátták a korábbi hibájukat, és azt minél előbb vissza kell állítani.

Megtört a negatív trend

Arról már mindenki egyöntetűen beszélt, hogy

a Fidesz-KDNP a korábbi hónapok súlyos kudarcai után ismét átvette a napirend irányítását.

Sikerült egy olyan témát találnunk, amivel ismét a cselekvőképességünket igazolhatjuk – mondta az egyik kormánypárti képviselő. A döntésben nagy szerepet játszott, hogy a felmérések szerint az emberek támogatják a szigorúbb bevándorlási politikát.

Persze ez csak egy időleges dolog, és arról nincs értelme beszélni, hogy ennek a 2018-as parlamenti választásra bármilyen hatása lehet. Még nagyon messze van a következő megmérettetés, de úgy tűnik, a kormánypártoknak most sikerült megállítani az elmúlt hónapok negatív trendjét.