Orbán: Ha nincs munka, semmi sincs

Orbán, Nagykanizsa
Modern Városok program keretében Orbán Viktor és Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere együttműködési megállapodást ír alá. 2015.06.23.
Vágólapra másolva!
Ipari parkot, szélesebb M70-est, fél-elkerülőt és sportcsarnokot is ígért Orbán Viktor Nagykanizsán a modern városok program keretei között. A miniszterelnök a történelem lapjaira is elkalandozott, elmondta például, hogy miért voltak fontosak a zsidók a városnak.
Vágólapra másolva!

„Tavaly a kormány 6,3 milliárd forint adósságot vállalt át a nagykanizsai önkormányzattól” - mondta Orbán Viktor Nagykanizsán, a modern városok program helyi szerződésének aláírásakor. A program lényege, hogy Orbán a megyei jogú városokat járja, és mindenhol aláír egy szerződést a kormány által támogatott helyi fejlesztésekről.

Orbán szerint Nagykanizsán is a teljes foglalkoztatás a cél Fotó: Bielik István - Origo

Ha nincs munka, semmi sincs

Nagykanizsán a cél, hogy 2018-ig meglegyen a teljes foglalkoztatás, ahogy az egész országban is, derült ki. „Ha nincs munka, semmi sincs” - mondta Orbán.

Ipari park

A miniszterelnök és a polgármester egy új iparterület kiépítéséről állapodott meg. Az 500 hektáros területet a kormány vásárolja meg (már amit meg kell venni, egy része már most is az övék), és ők bocsátják majd az önkormányzat rendelkezésére.

Sportcsarnok is épülne a városban Fotó: Bielik István - Origo

M70 és elkerülő

Megállapodtak az M70-es út 2x2 sávossá bővítéséről, amit 2018-ig be akarnak fejezni. Egy elkerülő út is szóba került. Erre 6 milliárd forintot szánnak, de nem biztosak benne, hogy be lehet fejezni a következő választásokig. Ezért a projektet kettébontották, és csak az első 4 és fél milliárdba kerülő szakaszt építik meg 2018-ig.

Sportcsarnok

Orbán elmondta, hogy egy 3000 fő befogadására alkalmas sportcsarnokot is építenek. A kormányfő szerint minden megyei jogú városnak szüksége van egy rendes sportcsarnokra és egy uszodára. Egy nemzetközi konferenciaközpont is szóba került Orbánék között, de ez a terv még kezdetleges állapotban van. A kormány és az önkormányzat egy közös munkacsoportra bízza, hogyan és mennyiből lehet megvalósítani - mondta el a miniszterelnök.

A Muravidék fejlesztését is megígérte Fotó: Bielik István - Origo

Muravidék

A Muravidéket is fejleszteni akarják, vállalkozások támogatásán keresztül. A turisztikai fejlesztéseken túl egy kerékpárút megépítését is megígérte a miniszterelnök.

Zsidók nélkül nehezebb

A sajtó kérdéseire válaszolva Orbán elmondta, hogy a város sokat veszített, amikor elvesztette kereskedelmi rétegét és zsidó közösségét, akik az ország gazdasági vérkeringésébe csatolták be Nagykanizsát. A város régen jól használta ki természeti adottságait, és kamatoztatta azokat az energiaiparban, a söriparban és az élelmiszeriparban. Ezekre az adottságokra most is lehet építeni, a miniszterelnök szerint.