Jogi és politikai választ adhat Brüsszel a kormány jogsértésére

menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom
menekült riport a magyar-szerb határon
Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárást és pénzbírságot kockáztat Magyarország azzal, hogy - a nemzetközi jogász szerint - jogsértően felfüggeszti az uniós dublini rendeletet, megakadályozva ezzel, hogy az unió más tagállamaiból Magyarországra visszatoloncolhassanak menekülteket. Az Európai Bizottság azonnali magyarázatot kért a döntésre.
Vágólapra másolva!

Azonnali magyarázatot vár

Miután Magyarország technikai okokkal magyarázta lépését más államoknak, az Európai Unió tudni akarja, hogy milyen lépések történtek a probléma megoldására - jelentette a Reuters hírügynökség egy uniós szóvivőre hivatkozva. "Minthogy a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére" - jelentette ki a bizottság egyik szóvivője.

Egyoldalú felfüggesztés

Egyoldalúan felfüggeszti Magyarország azt az uniós egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy az EU más tagállamaiból Magyarországra visszatoloncoljanak menekülteket. Erről a Die Presse osztrák lap számolt be, de a hírt megerősítette az Indexnek a bécsi magyar nagykövet és a kormányszóvivő is.

Menekültek a kerítéssel lezárni tervezett magyar–szerb határon Fotó: Bielik István - Origo

A Magyarország által felfüggesztett Dublin III. egyezmény arra adott lehetőséget, hogy például Ausztriából vagy Németországból visszatoloncoljanak menekülteket Magyarországra. Ennek vetne véget az Orbán-kormány az egyezmény egyoldalú felmondásával.

Kovács: A hajó megtelt

A Die Presse idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki az osztrák lapnak azt mondta, a magyar kormány európai megoldást keres a menekültproblémákra, de védeni kell a magyar érdekeket, valamint a magyar lakosságot is. "A hajó megtelt" – mondta Kovács arra utalva, hogy Magyarországnak 2500 migráns befogadására van kapacitása, de a számuk már most 3 ezernél tart.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építésének bejelentésekor Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az Origo a hír megerősítése mellett azért is fordult Kovács Zoltán kormányszóvivőhöz, hogy választ kapjunk arra, eddig hány menekültet toloncoltak vissza Ausztriából vagy Németországból Magyarországra, illetve van-e a kormánynak hivatalos információja arról, hogy ezt terveznék. Amint válaszokat kapunk, közöljük.

Határozatlan időre szól

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását", vagyis a menekültek visszafogadását más uniós országokból a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – közölte a Belügyminisztérium.

Mezőőr vizsgálja a zöldhatárt, illegális határátlépő után kutatva a magyar–szerb határon Fotó: Bielik István - Origo

A közlemény szerint erről az illetékes a DubliNet rendszeren keresztül tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia hatóságait.

Hozzátették, hogy

az illegális bevándorlással érintett tagállamok közül a legleterheltebb Magyarország erején felül veszi ki részét a helyzet kezeléséből,

az ország kimerítette a rendelkezésére álló kapacitásokat.

Súlyos jogsértés lehet

A magyar kormány lépése nem más, mint előre megfontolt szándékból elkövetett jogsértés, amiért Magyarország súlyos árat fizethet – értékelte a Dublin III. egyoldalú felfüggesztését az Origónak Nagy Boldizsár nemzetközi jogász.

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász szerint a kormány felmondta a felmondhatatlant Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A szakember szerint a rendelet ugyanis nem függeszthető fel, mert a tagországok törvényei felett áll, és – bár voltak korábban erre javaslatok – máig nem tartalmaz olyan jogi lehetőséget, hogy a tagállamok bármilyen indokkal felmondhassák, vagy átmeneti időre felfüggesszék.

A kormány lépésére ezért Nagy Boldizsár szerint politikai és jogi reakciók várhatók majd Brüsszeltől. Ilyen válasz lehet szerinte, hogy

a magyar politikai képviselőket "kiközösítik" az EU intézményeiben,

továbbá az EU minden olyan esetben, amikor mérlegelési joga van, a Magyarországnak kevésbé kedvező választ adhatja, azaz semmilyen szívességet nem tesz.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök – sok jó nem várható Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A nemzetközi jogász szerint

jogi válaszlépésként azzal is szembe kell néznie Magyarországnak, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít.

Erről nem lesz jogvita, mert nincs miről vitázni – állapította meg Nagy Boldizsár, aki szerint ha az elmarasztaló döntés sem hoz változást, akkor súlyos, napi pénzbírságot szabhatnak ki Magyarországra, amit akár az uniós támogatásokból le is vonhatnak.

Együtt: A kormány leszerepelt emberségből

Az Együtt - Korszakváltók Pártja szerint a kormány leszerepelt emberségből, és folyamatosan árt a magyar nemzeti érdeknek azzal, hogy elszigeteli Magyarországot nyugati szövetségeseitől. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány veszélyben lévő embereknek nem akar segítséget nyújtani - közölték.

DK: Kiírta Magyarországot Európából

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány kiírta Magyarországot Európából azzal, hogy technikai okokra hivatkozva, határozatlan ideig felfüggesztette a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Az ellenzéki párt szerint a menekültellenes kormányzati politika odáig fajult, hogy veszélybe kerültek a menekültek ellátására szánt magyar EU-s támogatások is. A DK szerint azonban menekültek később is lesznek, ezért úgy látják, a kabinet "magabiztos öngólt rúgott".

Cikkünk folyamatosan frissül.