Zéró toleranciát hirdetett az Országos Bírósági Hivatal elnöke

Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, új alaptörvény, vátozások 2012-ben
Vágólapra másolva!
A bírók függetlenek, csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók – mondta Handó Tünde. Az Országos Bírói Hivatal elnöke szerint mostanában egyre több támadás éri a bíróságokat, amelyeket kezelni kell.   
Vágólapra másolva!

Az OBH elnöke - konkrét eljárások említése nélkül - a közelmúltban jelentős sajtóvisszhangot kiváltó bírósági ügyekre utalva mondta, hogy a bíróságokba vetett bizalom fenntartása és megerősítése érdekében A szolgáltató bíróságért! címmel tízpontos programot hirdetett meg.

Cselekvési tervek kellenek

Ennek részeként felhívta a bíróságok elnökeit, készítsenek cselekvési tervet annak érdekében, hogy az ügyfelek ésszerű időben hozzájussanak a döntésekhez. Szintén felhívta őket arra, hogy a bírák ellen irányuló méltatlan támadásokkal szemben határozottan és hathatósan lépjenek fel, továbbá arra, hogy a hibákkal, hiányosságokkal szemben továbbra is következetesen lépjenek fel.

A program negyedik részeként arra kérte a bírákat és a bírósági dolgozókat, hogy javaslataikkal és véleményükkel támogassák a bírósági szervezetet. Ugyancsak erre kérte a jogkereső polgárokat.

Kúria, és jogegység

Az Országos Bírói Tanácstól azt kérte: tegyen meg mindent az etikai kódex érvényesülése érdekében, a Kúria elnökétől pedig azt, hogy a közvélemény érdeklődésére számot tartó ügyekben a jogegység biztosítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Elmegy a legfőbb ügyészhez is

Handó Tünde bejelentette azt is, hogy megkeresi a legfőbb ügyészt és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy az etikai és szakmai szabályok alapján közösen lépjenek fel az ítélkezés hatékonysága és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében.

Darák Péter a Kúria, és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2012-ben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az OBH elnöke a kormányt arra kérte, hogy a bírósági szervezet véleményét a jogalkotás során továbbra is vegye figyelembe, a tervezett fejlesztésekhez szükséges forrást pedig biztosítsa.

A program rögzíti azt is, hogy az OBH a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a bírák, a bírósági dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülése erősödjön.

Sok a támadás mostanában

Kérdésekre válaszolva Handó Tünde azt mondta: az utóbbi időben érzékelhetően több támadás éri a bíróságokat. Hangsúlyozta: lehet egymással szemben kritikát, véleményt megfogalmazni, de ezek a vélemények sohasem léphetnek át egy olyan határt, amely az egész igazságszolgáltatás iránti bizalmat ingathatják meg.

Az OBH elnöke Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt elmondott véleményét, amely szerint a Biszku-ügyben új eljárás elrendelése helyett jobb lett volna döntést hozni, szakmai véleménynek tartotta. Azt azért hozzátette, hogy komoly eljárási módosításokra lenne szükség annak érdekében, hogy a bíróságok valóban hatékonyak tudjanak lenni.

Értehetőbb döntések jöhetnek

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: néhány ügy valóban jelentősen le tudja le tudja rombolni sok ezer bírósági dolgozónak az időszerű, minőségi és az ügyfelekhez méltó eljárását, ezért is kérte a bírósági vezetőket, tegyenek azért, hogy érthetőbbek legyen a döntések.

Arra a kérdésre, hogy van-e a bíróságokon politikai nyomás, Handó Tünde úgy válaszolt: "nincsen, azért vagyok ebben a hivatalban, hogy ez ne történjék meg".