A baloldal Putyint látja a menekültügyben

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
A magyar kormány magatartása, ami tudatosan szembehelyezkedik az Európai Unió célkitűzéseivel, valójában a legalapvetőbb magyar érdekekkel ellentétes, mert elszigeteli az országot - vélekedik a Demokratikus Koalíció, annak kapcsán, hogy a kormány bejelentette, június 23-ai hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni a nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztő embereket. Közben, a szocialisták úgy vélik, Orbán Viktor az orosz elnök, Vlagyimir Putyin érdekeit tartja szem előtt. 
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője azt mondta, szerinte gyanús, hogy

Orbán Viktor valójában Vlagyimir Putyin érdekét szolgálja,

amikor belülről "veri szét az európai építményt". Szerinte, ez egy megtervezett politikai stratégia része, és a miniszterelnök Magyarországnak az EU-tól való elszigetelésére játszik, és ez az orosz elnök érdekét szolgálja.

Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor minden EU-ellenes intézkedésével Putyin érdekeit szolgálja Fotó: Bielik István - Origo

Jó esélye van azonban annak is, hogy az EU "meg fogja unni azt a játékot", hogy a magyarok a nekik nem tetsző szerződéseket felmondják, más vonatkozásban viszont "tartják a markukat", és fel fogják függeszteni az alapértékeket be nem tartó országok finanszírozását - tette hozzá a szocialista politikus.

A DK szerint nincs is sok menekült

Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője pedig azt mondta, hogy a kormány hetek óta hazudik, mert nincs olyan veszély, amit állít, hogy több tízezer menekültet akarnának visszaküldeni Magyarországra. A képviselő szerint az elmúlt időszakban

ami semmilyen különleges intézkedést nem indokol.

Menekültek a déli határnál, Szeged közelében Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Beszélt arról is, hogy Magyarország az ország elmúlt években jelentős összegeket kapott a határvédelemre és a menekültek ellátására, most azonban ezektől a pénzektől el fog esni.

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés szünetében bejelentette: 6,5 milliárdos költséggel a rendőrség, a honvédség és a büntetés-végrehajtás közreműködésével épül „ideiglenes biztonsági határzár" a magyar-szerb határra.

Kósa Lajos ezután arról beszélt, hogy a kormány a menekültügyi kérdésekben minden szabályt betart. Ide kattintva elolvashatja a részleteket.