Ismét nekiment Lázár János a ciginek

Lázár János 3:2 vigyor
Vágólapra másolva!
Várhatóan 5,5 százalékkal nő jövőre a minimálbér, a nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak – többek között erről is beszélt Lázár János a 14. kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője megerősítette, hogy mindenképpen megépül a szerb–magyar határzár.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt

levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök

a migránsok ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra várókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető szerint a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, „ez az első etap". Magyarország azonban nem képes a fogadásukra – mondta Lázár János. Szerinte a Belügyminisztérium számításai szerint a 16 ezerből „200 ezer is lehet" a következő fél évben.

Lázár János elmondta, mit vitat a kormány bevándorlásügyben Forrás: Origo

Emellett a kormány azt is vitatja – folytatta –, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda kell visszaküldeni őket – mondta Lázár János.

A legfontosabb kérdés

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb–magyar kormányülésen is várhatóan az illegális határátlépés és a határzár lesz a legfontosabb kérdés. A szerb–magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy ez meg is maradjon – mondta a miniszter.

Ideiglenes határzár létesül a magyar–szerb határon – számolt be a kormány döntéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint e kérdésről készek a jövő heti magyar–szerb kormányülésen egyeztetni, ugyanakkor a magyar kabinet a döntését meghozta. Közlése szerint

várhatóan 175 kilométeres szakaszon várhatóan 4 méter magas kerítés létesül.

Lázár szerint lesz kerítés Fotó: Bielik István - Origo

Az állam fizetni fog

Lázár János szerint módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek. A miniszter szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami és kétharmada a magántulajdon.

Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik, és ezt meg is fogja fizetni – mondta a miniszter, aki szerint

az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát.

Személycserék

Várhelyi Olivér váltja Magyarország brüsszeli állandó képviseletének élén Györkös Pétert, aki berlini nagykövet lesz – jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, a váltás szeptemberben várható. Czukor József eddigi berlini nagykövet a Miniszterelnökség munkatársaként Orbán Viktor miniszterelnöknek ad majd tanácsot.

Személycseréket is bejelentett a Miniszterelnökség vezetője Fotó: Bielik István - Origo

Lázár újra megpróbálja

Ismét az Európai Bizottsághoz fordul Lázár János az Altus európai uniós megbízása ügyében. A tárcavezető azt mondta, levelében arra hívja fel a brüsszeli testület figyelmét, hogy a magyar kormány rendelkezésére álló információk alapján az Altus Zrt. konzorciális partnerei között több olyan személy és szervezet is van, akik vagy amelyek esetében az Európai Csalás Elleni Hivatal többször vizsgálódott, és tudomása szerint el is marasztalta őket.

Egységes csomagolás

Egységes csomagolás bevezetését tervezi a kormány a dohánytermékeknél – jelentette be Lázár János. A változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra. Ez a rendszer Ausztráliában már működik, és tervezik Franciaországban és Írországban is bevezetni – jelezte Lázár János, akinek közlése szerint az erről szóló javaslat ősszel kerülhet a törvényhozás elé. A miniszter beszámolt arról is, hogy

az új budapesti kórház megépítését a dohánycégek által fizetendő különadó fedezné.

Lázár a dohánykereskedelemről is beszélt Fotó: Bielik István - Origo

Világos tervek

Várhatóan 5,5 százalékkal nőhet jövőre a minimálbér, a nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak – közölte Lázár János. A miniszter azt mondta, hogy 2016-ban az áram- és a gázszolgáltatás területén a magyar állam tulajdonában lévő vállalat lesz a piac legnagyobb szereplője, és ez várhatóan újabb rezsicsökkentést tesz lehetővé 2017–18-ban.

Lázár János, aki a jövő évi büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte, azt mondta: 25 éve ez az első alkalom, hogy a kormány az év első félévében világossá tette a következő esztendőre vonatkozó pénzügyi terveit.