Adataik rögzítése miatt tiltakoztak a migránsok Röszkén

Röszke, 2015. június 25.
Rendőrök elfogott határsértőkkel beszélgetnek a röszkei hangárnál 2015. június 25-én. Az épületben és a szomszédságában felállított sátrakban őrzik az első 24 órában azokat a határsértőket, akiket Csongrád megyében fogtak el. A re
Röszke, 2015. június 25. Rendőrök elfogott határsértőkkel beszélgetnek a röszkei hangárnál 2015. június 25-én. Az épületben és a szomszédságában felállított sátrakban őrzik az első 24 órában azokat a határsértőket, akiket Csongrád megyében fogtak el. A rendőrség bevetési osztályának több tagja jelent meg a helyszínen, miután a hangárból „Freedom!” (Szabadság!) és „UN!” (ENSZ!) felkiáltások hallatszottak. A rendőrség szerint kisebb konfliktus történt, nem kellett beavatkozniuk. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak az illegális bevándorlók Röszkén, továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán azt mondta: Röszkén a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt "lázítani kezdte a többieket".

Az adatrögzítéssel volt bajuk

Információi szerint - tette hozzá - nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, tehát ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket. Az adatrögzítés egyébként a dublini eljáráshoz kapcsolódik - mondta a szóvivő.

Rendőrök elfogott határsértőkkel beszélgetnek a röszkei hangárnál Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kitért arra is: értesülései szerint a külföldiek azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig "úgy indítják őket útnak Macedóniából és talán még Görögországból is, hogy azt mondják nekik, hogy azt Magyarországon meg fogják kapni".

Freedom

Az MTI tudósítója korábban a helyszínről azt jelentette, hogy rendőrök jelentek meg a röszkei hangárnál, miután "Freedom!" (szabadság) és "UN!" (ENSZ) kiáltások hallatszottak az épületből.

Rendőrségi járművek a röszkei hangárnál Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök este azt közölte, hogy a rendőrségnek nem kellett intézkednie Röszkén annál a hangárnál.