A parlament ma módosíthatja a menedékjogi törvényt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mai ülésnapján összesen tizenkilenc javaslatról dönthet, elfogadhatják például a kereszténydemokraták családi csődvédelemről szóló javaslatát, továbbá módosíthatják a menedékjogi törvényt.
Vágólapra másolva!

A Ház ülése 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd zárószavazások következnek.

Családi csődvédelem

Elfogadhatják a KDNP indítványát a családi csődvédelemről, a kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozásuk legalább kétmillió, de legfeljebb 60 millió forint.

Biztonságos tranzitországok

A Fidesz kezdeményezésére módosíthatják a menedékjogi törvényt is. A változtatások lehetővé tennék a kormánynak a migráció szempontjából biztonságos tranzitországok kijelölését, az onnan Magyarországra érkezők pedig nem igényelhetnének politikai menedékjogot.

MSZP-s képviselők hagyják el a parlamentet az illegális bevándorlás vitán a parlamentben június 17-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vizes vb, 3-as metró

Jóváhagyhatnak továbbá Budapesttel kapcsolatos előterjesztéseket, így a vizes vb megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló törvénymódosítást, valamint azt a javaslatot, amely fővárosi fejlesztés beruházások - például a 3-as metró rekonstrukciója - gyorsítását határozza meg célként.

Digitális átállás

Emellett megszavazhatja az Országgyűlés a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítását, a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló jogszabály változtatását, továbbá a vagyon-, a szövetkezeti, a bírósági végrehajtási, a felsőoktatási, a világörökségi, a közfoglalkoztatási és a csődeljárási törvény módosítását. A honatyák döntése alapján több vízügyi szabály is változhat.

A kapcsolati erőszak is napirendre kerül

Két határozati javaslatra is igent mondhatnak a képviselők: az egyik a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szól, a másik pedig a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséért felkérné a kormányt annak megvizsgálására, hogy

ideiglenesen felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció állami támogatása.

A képviselők a szavazásokat követően - további tizenegy javaslat bizottsági jelentésének tárgyalása mellett - az infótörvény módosításáról is vitát tartanak.