Vágólapra másolva!
Az ügyészség megállapította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott szervezetek közül háromnak a működése nem felelt meg a jogszabályoknak, kettő megszüntetéséért pert indítottak, egy maga kezdeményezte megszüntetését, egynek pedig megszűnt a közhasznú jogállása - közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. 
Vágólapra másolva!

A Kehi arra reagált, hogy a Magyar Nemzet - a törvényességi ellenőrzés eredményeire hivatkozva - azt írta: a Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő

három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak.

Rendőrök az Ökotárs Alapítványnál Fotó: Polyak Attila - Origo

Az ügyészségi vizsgálat két másik esetben is csak adminisztratív hiányosságot talált - tették hozzá, utalva arra is, hogy értesüléseiket megerősítette Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is. Erről bővebben itt írtunk.

Hét szervezet a célpontban

A Kehi közölte: hét, a norvég alapból támogatott civil szervezettel kapcsolatban kezdeményezték az ügyészség törvényességi ellenőrzését, ezek közül öt fővárosi, kettő vidéki.

Tavaly ősszel razziáztak az Ökotársnál, és más civil szervezeteknél is Fotó: Polyák Attila - Origo

A közleményben azt írták: az ügyészség a Föld Napja Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány esetében megállapította, hogy

ezért a Civil Kollégium Alapítvány esetében felhívással, a Föld Napja Alapítványnál pedig jelzéssel intézkedett a törvénysértések megszüntetése iránt.

A razziák után tüntetést szerveztek a civilek Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szivárvány Misszió Alapítvány maga szüntette meg a jogszabálysértést azután, hogy tudomást szerzett az ügyészség vizsgálatáról.

Nem működő szervezetet is találtak

Pert indított az ügyészség a Magyar Teleház Szövetség Egyesület és az Erdei Iskola Alapítvány megszüntetéséért, mert azok ténylegesen nem működtek.

Az Erdei Iskola Alapítvány megszűnését a bíróság időközben megállapította.

Több százan vonultak Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kurt Lewin Kulturális Alapítvány az Előítéletek Csökkentéséért pedig maga

kezdeményezte megszűnésének megállapítását,

miután értesült az ügyészség vizsgálatáról. Utóbbit az ügyészség "figyelemmel kíséri", és az eljárást csak azután nyilvánítja befejezetté, hogy a megszűnést megállapították - írta a Kehi.

Volt, ahol nem vizsgálódtak

A Kehi kezdeményezése által érintett hetedik szervezetről, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesületről az ügyészség azt állapította meg, hogy mivel időközben megszűnt a közhasznú jogállása, a "korábbi közhasznú működése feletti ügyészi törvényességi felügyeleti jog is elenyészett", vagyis az ügyészség a jelzett jogszabálysértéseket esetében nem is vizsgálta - olvasható a közleményben.

Foltányi Zsuzsa és Móra Veronika vezetők az Ökotárs Alapítvány Szerb utcai irodájában Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A Kehi tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt.

Tavaly szeptemberben razziáztak az Ökotárs Alapítványnál a rendőrök. Akkor készült, összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatja el.