Az ultrák is üzentek migránsügyben

Debrecen, 2015. június 29.
Rendőrök állnak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál 2015. június 29-én. A környékbeliek elmondása szerint a tábor mintegy száz lakója autókat rongált meg és kukákat gyújtott fel. A táborlakók kiabáltak a kiérkez
Debrecen, 2015. június 29. Rendőrök állnak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál 2015. június 29-én. A környékbeliek elmondása szerint a tábor mintegy száz lakója autókat rongált meg és kukákat gyújtott fel. A táborlakók kiabáltak a kiérkező rendőrök felé. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sok a rendőr, de a menekültek már kijárhatnak a debreceni táborból. A látszólagos nyugalom ellenére forrnak az indulatok: Debrecen bezáratná a helyi befogadóállomást, és baljós üzenetet küldtek az ultrák is a hétfői zendülés után. 
Vágólapra másolva!

Újra nyitott a debreceni menekülttábor, lakói úgy sétálnak a környéken, mintha mi sem történt volna, kijárnak kávézni az állomáshoz közeli presszóba - tudta meg az Origo egy, a Sámsoni úton dolgozó férfitól.

Fokozott jelenlét

A hétfői zendülésre már csak a megerősített rendőri jelenlét utal: a befogadóállomás környékén

négyes csoportokban sétálnak az egyenruhások

a kerékpárúton, tízpercenként feltűnik egy újabb járőrautó, egy pedig közvetlenül a tábor bejáratánál parkol - számolt be a keddi helyzetről debreceni forrásunk.

Vitából tömegverekedés

A kép szinte idilli ahhoz képest, hogy hétfőn még közel kétszáz táborlakó tombolt ugyanitt. Mint az Origo is beszámolt róla,

hétfő délután kisebb lázadás robbant ki a Sámsoni úton,

egy afgán és egy török menekült vallási vitája miatt.

Rohamrendőrök gyűrűje a debreceni menekülttábor bejáratánál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szóváltás akkor mérgesedett el, amikor az egyik férfi megtaposta társa Koránját, dulakodásukhoz pedig egyre többen csatlakoztak.

Füst és könnygáz

A tömegverekedésből zendülés lett: a menekültek kitörtek a táborból, kukákat gyújtottak fel a bejárat előtt és kövekkel, botokkal

felfegyverkezve estek neki az 471-es főúton haladó autóknak.

Autókra támadtak, kukákat gyújottak fel a feldühödött menekültek, később visszaszorították őket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A menekültek felkelését végül rohamrendőrök fékezték meg, akik könnygázt is bevetettek a csoport visszaszorításához, az összecsapás közben egy rendőr könnyebben megsérült. Az Origo úgy értesült,

az akcióban 330 rohamrendőr és 70 jármű vett részt.

A lázadás visszaverése után összesen hat menekültet állítottak elő, akiket garázdasággal vagy önbíráskodással gyanúsítanak.

Pappnak elege lett

A kitörő indulatokat magyarázhatja, hogy a debreceni állomás zsúfolásig megtelt: az eredetileg 830 fő befogadására alkalmas korábbi laktanyában ma közel 1500-an laknak. Debrecen polgármestere azonban megelégelte a menekültekkel kapcsolatos problémákat.

Papp László a zendülés megfékezése után azt mondta, a városban nincs helye menekülttábornak, a létesítményt be kell zárni.

Papp László, Debrecen polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök. Menekültkérdésben egyetértenek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezzel szinte visszhangozta Orbán Viktor brüsszeli nyilatkozatát, a miniszterelnök június 26-án, de már korábban Debrecenben is szintén a táborok bezárásáról beszélt.

Mindegy, hogy az EU mit mond

A hétfői konfliktust a fideszes képviselők sem hagyták szó nélkül: Kósa Lajos, Pósa László és Tasó László szerint mindez egyenes következménye annak, hogy egyre többen lépik át illegálisan a magyar határt.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Tudja, hogyan lehet felismerni a gazdasági bevándorlót Foto: Marton Szilvia

Ezért az ilyen menekültállomásokat zárttá kell tenni, függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió- vélik a képviselők.

Kósa tuti tipje

Kósa Lajosnak egyébként biztos tippje van arra, hogyan lehet megkülönböztetni a politikai menekültet a gazdasági bevándorlótól:

utóbbi nem repülővel jön, pedig telne rá neki.

Szabadságot követeltek

A múlt héten Röszkén tört ki kisebb lázadás: a hangárokba szállított menekültek szabadságot követeltek, miután egy napig vártak rá, hogy buszokkal táborokba szállítsák őket.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, végül azonban nem kellett intézkedniük.

Jön a népharag?

Új fejlemény, hogy menekültügyben mozgósították magukat a keményvonalas focidrukkerek is: az Ultras Liberi baljós hangvételű cikkben figyelmeztetett:

ha a kormány nem lép fel a randalírozó migránsok ellen, akkor a társadalom teszi meg, és annak beláthatatlan következményei lesznek.

Tűzijáték a meccs után. A radikális drukkerek is lépnének menekültügyben Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

Korábban ugyanez a portál számolt be Facebook-oldalán arról , hogy focidrukkerek "járőröztek" Mórahalom térségében, de nem találkoztak menekültekkel.

Nem férnek az állomásokon

A migránsok áramlása eközben folyamatos, csak hétfőn több mint 700 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál január óta 60 418 menedékjogi kérelmet regisztráltak. A befogadóállomásokat bővíteni kellett, mára több helyen új sátrakat és konténerházakat is felállítottak a helyhiány miatt.