Egy hét múlva már nem kell Tunéziába utaznia

2015.07.01. 10:15

Tikkasztó, több napos kánikula vár Európára. Két hétig esőre egyáltalán nem, de felhőre sem nagyon számíthatunk, a jövő hét közepén 40 fokhoz közelítő értékeket mérhetnek Magyarországon.

Egy úgynevezett "blokkoló anticiklon" határozza meg hosszú időre Európa időjárását. Közel két héten keresztül rendkívüli forróságra kell készülni, a napi átlaghőmérséklet elérheti néhány helyen a 30 fokot, a jövő hét közepén pedig nappal, árnyékban 36-37 fokos értékeket is mérhetünk. Külföldi szakértők a 2003-as hőhullámhoz hasonlítják a mostanit, akkor rengeteg halálos áldozatot követelt a hőség Európa-szerte.

Spanyolországban és a franciáknál a legforróbb a helyzet

2003-hoz hasonlóan ezúttal is Spanyolország és Franciaország nyugati része lesz a legmelegebb, Madridban hétfőn már hőmérsékleti rekordot mértek, a 40 fok június végén még feléjük is szokatlan érték.

Kánikula jönForrás: RIA Novosti/Alexei Danichev

Magyarország sem ússza meg

Idehaza sem számíthatunk sokkal enyhébb időre. Lassan, de folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet. Mostani adatok szerint a jövő hét közepén tetőzhet a kánikula 36 fok feletti nappali és 21 fokos éjszakai hőmérséklettel. Jövő pénteken számíthatunk némi enyhülésre, de ez is csak viszonylagos, hisszen akkor is a - maival megegyező - 30 fok várható. Július 14-én érkezhet egy hidegfront esővel és frissítő lehűléssel, hogy a 22-23 fokos nap után újra 30 fok közelébe emelkedjen a hőmérséklet.

Forrás: met.hu