Nem drágább a gyors kerítés

Budapest, 2015. július 2.
A Facebookon szerveződött civil csoport tagjai élelmiszert adnak migránsoknak a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. július 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Civilek élelmiszert adnak migránsoknak a budapesti Keleti pályaudvar előtt
Vágólapra másolva!
Nem szabad növelnie az ideiglenes határzár felépítésének költségeit annak, hogy gyorsan kell megépíteni - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre, növelheti-e a költségeket az, hogy a határzár megépítésére a miniszterelnök "viszonylag szűk" határidőt szabott, Kovács Zoltán azt mondta: a kivitelezésre három héttel ezelőtt adott utasítást a kormány, már tartanak az előkészítő munkálatok.

Közfoglalkoztatottak is építhetnek

Azzal kapcsolatban, hogy a katonák, rendőrök mellett közfoglalkoztatottakat is bevonnának-e a kerítés megépítésébe, közölte: nem biztos, hogy a közfoglalkoztatás a legmegfelelőbb forma a határzár megépítéséhez, de ha a helyi keretek között kivitelezési lehetőség mutatkozik, ez is szóba jöhet.

Jó, hogy segítenek a civilek

A migránsok ellátásával összefüggésben a kormányszóvivő azt mondta: üdvözlik, hogy civil, karitatív szervezetek is bekapcsolódnak a befogadóállomásokon élők ellátásába.

Civilek élelmiszert adnak migránsoknak a budapesti Keleti pályaudvar előtt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Összhangban az EU-szabályokkal

Arra a kérdésre, hogy nemzetközi és civil szervezetek aggódnak a menekültügyi jogszabályok készülő módosításai miatt, azt mondta: úgy készültek el a törvénymódosító és az új törvényjavaslatok is, hogy az Európai Unió szabályozásával összhangban legyenek. Hozzátette: a kormány napi kapcsolatban van az ENSZ-szel és civil szervezetekkel - példaként a Helsinki Bizottságot említette -, de szavai szerint "nem arra van szükség, hogy beszélgessünk, hanem arra, hogy cselekedjünk".

Svájc a példa

Közölte: a meglévő jogszabályok szigorú értelmezésével és amennyiben szükséges, szigorításával kell fellépni az illegális határátlépéssel szemben. Svájci példára hivatkozva hozzátette: vannak olyan európai országok, amelyekben nagyon gyorsan lefolytatják ezeket az eljárásokat.