Csak 15 ezren töltötték ki Deutsch kérdőívét

Deutsch Tamás, Fidesz, internet, internetkon
Vágólapra másolva!
Nem tartja feleslegesnek az internet témájában zajló nemzeti konzultációt az ezzel megbízott kormánypárti politikus. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint bár eddig csak 15 ezren válaszoltak, a hó végére ez a szám a többszörösére is nőhet.
Vágólapra másolva!

Jól döntött a kormány, amikor az internetről szóló konzultációnál a nem járt utat választotta azzal, hogy az interneten lehet kitölteni a húsz kérdésből álló kérdősort - állapította meg a konzultációért felelős Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő a Volt Fesztiválon beszélgetett fiatalokkal.

Még megtöbbszöröződhet

Mintegy 15 ezer ember töltötte ki eddig a netkonzultációs kérdőívet Deutsch Tamás szerint, és a politikus reméli, hogy a hónap végén lejáró határidőig ez a szám meg fog többszöröződni. Emlékeztetett, hogy

tavaly ősszel, ami után a kormány visszavonta a javaslatot és elindította a konzultációt.

Deutsch Tamás, Fidesz, internet, internetkon Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette: véleménye szerint a tavaly októberi tüntetésben a javaslat rosszallói mellett a politikai elégedetlenség is benne volt. Úgy fogalmazott, nem felesleges konzultáció. Elmondta, hogy fontos a széleskörű társadalmi párbeszéd, mert a 21. században az internet fejlesztése aktív társadalmi és állami támogatás nélkül nem valósulhat meg - tette hozzá.

Süsü, a sárkány is szavazhat

Mint arról az Origo beszámolt,

a netkonzultáció során könnyen hamis szavazat is leadható,

még annak ellenére is, hogy a más által elvileg hozzá nem férhető Facebook-profiljával vagy Ügyfélkapu-azonosítójával szavazhat az ember, ami legalább részben egyedivé teszi a válaszokat, és valamennyire kizárja a csalás lehetőségét. De ettől még Süsü, a sárkány szavazhat.

A Deutsch Tamásra bízott nemzeti konzultáción leadott szavazat könnyen hamisítható Fotó: Polyák Attila - Origo

Hasonló a helyzet a bevándorlás témájában tartott nemzeti konzultációnál, ahol már egymillió fölött jár a válaszok száma.

Az Origo kísérletéből kiderült, hogy a netkonzultációnál is könnyebben hamisítható egy-egy válasz.

A szavazáshoz szükséges személyes adatok mind önbevalláson alapulnak ugyanis, nincs semmilyen szűrő, ellenőrzés a rendszerbe építve. A bevándorlási konzultációról Deutsch a Volt Fesztiválon egyébként azt mondta, a kérdéssor nem elfogult és nem manipulatív.