Meghalt Szabad György

Szabad György Hivatalos portré kitüntetett Budapest, 2006. március 15.
Szabad György, Széchenyi-díjas történész, akadémikus, professor emeritus.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2006. március 15. Szabad György, Széchenyi-díjas történész, akadémikus, professor emeritus. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Életének 91. évében pénteken elhunyt Szabad György Széchenyi-díjas akadémikus, aki 1990 és 1994 között volt az Országgyűlés elnöke - közölte Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

Szabad György 1924. augusztus 4-én született Aradon.

1945 januárjában a Független Kisgazdapárt tagja lett, de egy év múlva - miután az 1945-ös választásokat megnyerő pártnak koalícióra kellett lépnie a szovjetek támogatását élvező kommunista párttal, majd a kommunisták nyomására 20 képviselőjét ki kellett zárnia -, 1946 tavaszán kilépett a pártból. Ezután semmilyen párttevékenységet nem folytatott 1989-ig. Az 1956-os forradalom idején a bölcsészkari, illetve a történész forradalmi bizottság tagjává választották, emiatt később zaklatták a hatóságok.

1945-ben kezdte meg tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem-levéltár szakán, diplomáját 1950-ben szerezte meg. Pályáját a Magyar Országos Levéltárban kezdte, majd 1954-ben az új- és legújabb kori magyar történeti tanszéken adjunktussá, 1956-ban docenssé, 1970-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, s innen vonult nyugdíjba 1994-ben.

Szabad György, Széchenyi-díjas történész, akadémikus, professor emeritus Forrás: MTI/Kovács Attila

1982-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-ban pedig rendes tagja. Szakterülete az újkori magyar történelem, pályája kezdetétől a polgári átalakulás problémakörét kutatta. Több művében foglalkozott Kossuth Lajossal, mint a "nemzeti újjászületés" meghatározó alakjával. Számos könyve, tanulmánya jelent meg magyarul és idegen nyelveken.

Az 1947 utáni első szabad többpárti parlamenti választásokon 1990-ben Szabad György a győztes MDF budapesti listájáról került be a parlamentbe.

1990. május 2-án Szabad Györgyöt választották meg az Országgyűlés első alelnökévé,

és az államfői teendőket ellátó házelnök, Göncz Árpád helyett ideiglenesen a házelnöki teendők ellátásával bízták meg. Az Országgyűlés elnökévé augusztus 3-án választották meg, a tisztséget a ciklus végéig töltötte be.

Szabad György beszél a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti kampányzáró nagygyűlésén 2006-ban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szabad Györgyöt 2000-ben az ország legmagasabb kitüntetésével,

a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

A szakszerű magyar történetírás megújításában való tevőleges részvételéért, a magyarországi újkorkutatás legjobb hagyományait követő munkásságáért, életműve elismeréseként 2006-ban vehette át a Széchenyi-díjat.

Szabad Györgyöt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.