Mindenkit kiborított L. Simon László

Parlament L. Simon László Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Czibere Judit szociológus szerint L. Simon László nem érti a szegénység problémáját, ha arra utal, hogy felesleges nyitva tartani a boltokat vasárnap, amikor négymillióan úgyis szegények. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy vélte, éppen a szegények ellen hat, ha csak kevés, az élelmiszereket drágán árusító kisboltban vásárolhatnak. Az MSZP elnöke szerint a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd.
Vágólapra másolva!

A kormány társadalompolitikájának lenyomata L. Simon László kijelentése, ami arról árulkodik, hogy aki szegény, ne akarjon vásárolni - mondta az Origo kérdésére az MSZP elnöke. Tóbiás József a vasárnapi boltzár eltörlését célzó szocialista népszavazási kezdeményezést érintő hétfői parlamenti felszólalására ugyanis a kormánypárti

L. Simon László visszakérdezett: „Ha azt mondják, hogy négymillió szegény él az országban, miért követelik, hogy vasárnap is lehessen vásárolni?”

A Miniszterelnökség államtitkára az MSZP felvetésére reagált, szavait többen értetlenül fogadták Fotó: Polyák Attila - Origo

Értékrendek különbsége

A Miniszterelnökség államtitkára a válaszában arra az értékrendi eltérésre is felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták zárva tartásról beszélnek, míg a kormány pihenőnapról, mert szerintük mindenkinek jár egy nap, amikor pihenhet. L. Simon László ezt a különbséget úgy fordította le, hogy a szocialisták a multik, míg a kormánypártok a munkavállalók érdekeit nézik.

Az MSZP elnöke felháborodott, hogy L. Simon Lászlót még meg is tapsolták Fotó: Bielik István - Origo

Tóbiás József MSZP-elnök az Origónak azt mondta, amikor meghallotta L. Simon Lászlót, azt hitte, rosszul hall.

- állapította meg Tóbiás. Az ellenzéki politikus különösen felháborítónak tartja, hogy „L. Simon válaszát még meg is tapsolták a kormánypárti padsorokban”.

Pláne vásárolni akarnak

A szegények vasárnap is szeretnének vásárolni, és nem csupán néhány, feláras kisboltban, hanem lehetőleg olcsón, talán éppen azoknál a nagy élelmiszerláncoknál, amelyek nem nyithatnak ki vasárnap - ezt már a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára mondta.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára sem érti L. Simont: a szegényeknek is kell enniük, vásárolniuk Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dávid Ferenc L. Simon László szavaira reagálva az Origónak arról beszélt, „ez egy újabb L. Simon-i nagyságú megjegyzés volt a téma avatott szakértőjétől”.

Kritikus helyzetet okoz

L. Simon László okfejtésében nehéz logikai kapcsolatot találni - állapította meg Czibere Judit szociológus, szegénységkutató. A Debreceni Egyetem oktatója az Origónak azt mondta, az államtitkár értékelése azért téves, mert attól, hogy valaki szegény, kell vásárolnia. Azt mondta, az emlegetett

négymillió szegény közé nyugdíjasok, dolgozók is tartoznak, akik a fogyasztói társadalom tagjai.

„Nekik is vannak alapvető szükségleteik, de éppen amiatt, hogy jó részük havi 75-80 ezer forintnyi, vagyis a létminimum alatti jövedelemből él, napról napra él, vagyis nem tudnak egyszerre sokat bevásárolni, csak naponta annyit, amennyi éppen szükséges” - magyarázta a szociológus, felhívva a figyelmet arra, miért éppen nekik fontos a vasárnapi bevásárlás lehetősége.

- tette hozzá. Czibere Judit szerint nem a szegénység elleni küzdelem irányába ható lépés, hogy ezeket az embereket arra kényszerítik, hogy a vasárnap nyitva tartó kevés, ámde a termékeket az esetek többségében jóval drágábban árusító boltokban vásároljanak.