Törvénysértő az ózdi lakásrendelet

Ózd
Vágólapra másolva!
A Párbeszéd Magyarországért Párt szerint törvénysértő a Jobbik vezette ózdi önkormányzat lakásrendelete, ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is elismerte.
Vágólapra másolva!

A PM közleményében azt írta: a megyei kormányhivatal bejelentésükre válaszolva közölte, hogy az ózdi lakásrendelet nem felel meg a törvényességi követelményeknek, ezért az önkormányzattal szemben törvényességi felhívást kezdeményez. A párt mindezek ismeretében felszólítja a Jobbikot és Janiczak Dávidod, Ózd polgármesterét, hogy "fejezzék be a szegények és a romák üldözését, és tartsák be a törvényeket."

Ózd Forrás: Origo

Nem kaphatnak bérlakást a büntetett előéletűek

Ez év májusában a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) törvényességi felülvizsgálatot kért az ózdi lakásrendelet több pontjával kapcsolatban a megyei kormányhivataltól. A jogvédők szerint ugyanis törvénysértő és alkotmányellenes az a rendelkezést, amely szerint nem kaphat szociális bérlakást a Borsod megyei városban az, aki büntetett előéletű.

Nem lehet összefüggés

A NEKI álláspontja az, hogy a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit bármilyen bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. A család egyik tagja esetleges büntetett előéletének nem lehet a következménye az, hogy az egész család kiszoruljon ebből az ellátási formából - fogalmazták meg álláspontjukat a jogvédők. Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: az új lakásrendeletnek "semmi köze a kilakoltatásokhoz", nem tartalmaz szigorítást a lakások elhagyásával kapcsolatban.