Gyurcsány Ferenc tavaly egyszer sem szólalt fel a parlamentben

orbán viktor parlament október 13
Vágólapra másolva!
A szocialista Gúr Nándor hangját lehetett a leghosszabb ideig hallani és a KDNP-s Rétvári Bence szólalt fel a legtöbbet az Országgyűlésben. Tizenhárom képviselő egyszer sem szólalt fel az üléseken. 
Vágólapra másolva!

A parlament honlapján elérhető statisztikák alapján Gúr Nándor 148 alkalommal kért szót és megközelítőleg 13 és fél órán át beszélt az Országgyűlésben.

Gúr Nándor hangját nagyon sokat lehetett hallani Fotó: Origo

Az ülésszakban egy ülésnap átlagos hossza 9 óra volt, ennél többet összesen öt képviselő beszélt. Gúr Nándor után Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szólalt fel a leghosszabban, aki

összesen 12 órát beszélt,

majd az LMP-frakció három tagja következik.

Rétvári Bence a parlamentben Fotó: Polyák Attila - Origo

Sallai R. Benedek 11 órában, az előző évben leghosszabban felszólaló

Schiffer András ezúttal 9 óra 21 percben fejtette ki álláspontját,

míg Ikotity István mindössze két perccel marad el tőle.

Nagyon aktív az LMP

A felszólalások száma alapján Rétvári Bence a listavezető 242 alkalommal, őt az előző évi első, Sallai R. Benedek (152 felszólalás), Gúr Nándor (148 felszólalás), majd Tállai András fideszes nemzetgazdasági államtitkár (145 felszólalás) követi.

A tíz legtöbbet megnyilvánuló képviselő között megtalálható a teljes, öttagú LMP-frakció, akik mindannyian több mint százszor kértek szót a házvezetéstől, míg

a tizedik helyen a Miniszterelnökséget vezető Lázár János áll 93 felszólalással.

Orbán Viktor és Lázár János a parlamentben Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János után a második legtöbb felszólalást mondta el a kabinetből. A kormányfő 45 esetben összesen 52 percig beszélt, amivel az összesített listán a 34. helyen áll. A kormányfőt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter követi 21 felszólalással.

Vona kontra Tóbiás

A frakcióvezetők közül Schiffer András szólalt fel legtöbbször, utána Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője következik 23 felszólalással, majd a kisebb kormánypárti frakció vezetője, Harrach Péter 15 megszólalással.

Vona Gábor a parlamentben Fotó: Polyák Attila - Origo

Vona Gábort, a Jobbik képviselőcsoportja élén 11 alkalommal lehetett hallani, míg a szocialista frakciót vezető Tóbiás Józsefet csupán hétszer.

A képviselők fele egy óránál, illetve tíz felszólalásnál kevesebbet beszélt az egész ülésszakban, összesen tizenhárom - fideszes és a DK tagjaként függetlenként politizáló - képviselő pedig egyáltalán nem kért szót.

Kubatov egyszer sem beszélt

A Fideszből az előző négy évben is szótlan Bíró Márk és

Kubatov Gábor továbbra sem beszélt,

ahogy a parlament tavalyi megalakulása óta néma maradt a kormánypárti Farkas Flórián, Simonka György és Varga József is, továbbá ezúttal például Selmeczi Gabriella sem fejtette ki véleményét a parlamenti patkóban.

Gyurcsány Ferenc 2014-ben egyszer sem szólalt fel a parlamentben Fotó: Polyak Attila - Origo

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke 2013 októberében, a "Közoktatás helyzete I." címmel elmondott napirend utáni felszólalásában beszélt utoljára a parlamentben. Áder János köztársasági elnök 2015-ben nem szólalt még fel a parlamentben.