Túlzsúfolt lakásban él? Akkor nem jár juttatás!

rezsicsökkentés hirdetmény közös képviselő
Hirdetmény egy Teréz körúti bérházban
Vágólapra másolva!
Márciusban megszűnt a központi lakhatási támogatás, azóta az önkormányzatok adhatnak ilyen juttatást a rászorulóknak. Egy tanulmány szerint ezzel a szegény nagycsaládok jártak rosszul, van, ahol például a túlzsúfolt lakásokban élők nem kaphatnak támogatást.
Vágólapra másolva!

31 önkormányzat lakásfenntartási és adósságkezelési támogatását vizsgálta meg a Habitat for Humanity. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy az idén márciusban megszüntetett központi támogatásokat hogyan tudták pótolni a települések.

Az önkormányzatokra tolták a lakásfenntartási támogatást Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A lakásfenntartási támogatások tekintetében

a vizsgált települések közül háromban sehogy,

egy helyen tűzifa-támogatást adnak, egy helyen pedig hátralékkezelési szolgáltatást lehet igényelni. Normatív lakásfenntartási támogatást 2013-ban körülbelül 450 ezren kaptak. Azon települések közül, ahol március óta az önkormányzat nem biztosít ilyen juttatást, van olyan hely, ahol a lakosok tíz százaléka igényelte korábban.

Szűkösebb támogatás, igazságtalanabb elosztás

A települések többsége pótolta a márciusban megszűnő normatív támogatást. Azonban mindössze egy városban vették át a korábbi feltételeket, a többi önkormányzatnál különbözőféleképpen határozzák meg a jogosultak körét. A Habitat for Humanity tanulmánya szerint emellett az önkormányzati lakásfenntartási támogatások szűkösebbek, elosztásuk pedig igazságtalanabb lett.
Az önkormányzati rendeleteket vizsgálva a szervezet szerint például

míg egy havi 40-60 ezer forintos fejenkénti jövedelemből gazdálkodó egy-két személyes háztartás több lakásfenntartási támogatást kap, mint a normatív rendszerben.

Ennek oka, hogy az önkormányzatok - a korábbi rendszertől eltérően - nem tesznek különbséget a háztartások mérete között. Tehát ha a meghatározott jövedelemérték alá esnek, és megítélik számukra a támogatást, akkor például

egy egyedül élő nyugdíjas ugyanakkora összeget kaphat, mint egy hatfős család.

Sok helyen emellett szűkítették a felhasználás körét is.

Zsúfolt háztartást nem támogatnak

Ahol a városvezetés pótolta a megszűnő központi lakásfenntartási támogatást, sok helyen éltek azzal a korábbi lehetőséggel, hogy ezt különböző feltételekhez kötik. Ibrányban például a kérelmezőknek kötelező a kertjük gyomlálása, a szennyvízelvezető árok tisztítása, míg Bőszénfán a veteményeskertet kell művelni a támogatás elnyeréséhez. Miskolcon az illemhely állapota is szempont, de a Borsodi megyeszékhelyen, illetve Bátonyterenyén

nem jár lakhatási támogatás a túlzsúfolt háztartásoknak,

vagyis azoknak sem, ahol a lakás egy főre jutó alapterülete nem haladja meg a hat, illetve a 7 négyzetmétert.

A legszegényebb nagycsaládosok kevesebb támogatást kapnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A vizsgált önkormányzatok közül hat helyen azonban nem is határoztak meg egyértelmű szabályokat, itt a polgármester, a jegyző vagy az önkormányzat munkatársai döntenek a támogatásokról.

A korábban évente mintegy 10 ezer szegény családnak nyújtott adósságkezelési szolgáltatás a vizsgált települések közül csupán öt helyen működött tovább március óta. Igaz, ez korábban is csak a 40 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések számára volt kötelező.