Hétszáz állatot küldenek vissza Bulgáriába

Szeged, 2015. július 14.
A 2014. szeptember 6-án a tiszaszigeti határátkelő közelében zsákokban talált, vélhetően csempészeknek letett görög teknősök 2015. július 14-én Szegeden. Az állatokat a teleltetés és a gondozás után most visszaszállítják eredeti é
Szeged, 2015. július 14. A 2014. szeptember 6-án a tiszaszigeti határátkelő közelében zsákokban talált, vélhetően csempészeknek letett görög teknősök 2015. július 14-én Szegeden. Az állatokat a teleltetés és a gondozás után most visszaszállítják eredeti élőhelyükre, Bulgária görög-macedón határához közeli térségébe. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Hétszáz állatot küld vissza Magyarország Bulgáriába. A csempészett teknősöket zsákokban találták meg a határon, azóta vigyáztak rájuk a Szegedi vadasparkban. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül rossz állapotban találtak rá azokra a görög teknősökre, amelyeket eddig a Szegedi Vadasparkban neveltek, most pedig visszaviszik őket eredeti élőhelyükre, Bulgária görög-macedón határához. .

A több mint ezer állatot tavaly szeptemberben találták meg tiszaszigeti határátkelő közelében.

A zsákokba zsúfolt hüllők kifejezetten rossz egészségügyi állapotban voltak,

amikor a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába kerültek.

A teknősök salátalevelet kaptak a hosszú útra Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hétszázat megmentettek

A szegedi gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Szent István Egyetem állatorvos szakembereivel karöltve mindent megtettek azért, hogy a legyengült teknősök közül minél többet megmentsenek. Nagy kihívást jelentett az állatok tartása, majd teleltetése is - mondta el a vadasparkban tartott sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A szakemberek célja a kezdetektől fogva az volt, hogy a természetben gyűjtött teknősöket visszajuttatassák eredeti élőhelyükre.

Ez azonban számos kockázattal jár a betegségek terjesztésétől az idegen génállományú egyedek elengedéséig az adott helyszínen.

A DNS-vizsgálatok segítettek a döntésben, egyértelmű eredményt adtak, a teknősök Bulgária görög-macedón határhoz közel eső területéről származnak.

V. Németh Zsolt is megtekintette a hüllőket Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hollandiába szánták

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy

a csempészek feltehetően Hollandiába akarták szállítani a védett állatokat,

melyeket 1-2 eurós áron vásárolhattak. A hüllőket ott legalizálták volna egy tenyésztő közreműködésével. A hobbiállatként tartott görög teknősöket az eredeti ár akár százszorosáért értékesítik Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Szeged a központ

Az állatkertek fontos feladatot látnak el a természetvédelmi okokból lefoglalt állatok fogadásával, megfelelő módon való tartásával. Közülük a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Szegedi Vadaspark fogadja a legtöbb ilyen állatot, az utóbbi a schengeni külső határhoz való közelsége miatt.

A szegedi intézmény tavaly – a mintegy 500 hazai védett állat mellett – összesen 1908 elkobzott egyedet fogadott, a teknősökön kívül 184 nagytestű papagájt és 519 egzotikus énekesmadarat, miközben az állatkertben összesen 1466 saját egyedet gondoztak.