Holnap megtudhatja, miért lesz háromméteres a kerítés

Mórahalom, Ásotthalom és Bácsszőlős (Szerbia) az újonnan épülő 150 méteres idegeneket kizáró tesztkerítéses Pálfi Károly cikkhez 2015 július 14-én Mórahalom, Ásotthalom és Bácsszőlős (Szerbia) az újonnan épülő 150 méteres idegeneket kizáró tesztkerítéses
Mórahalom, Ásotthalom és Bácsszőlős (Szerbia) az újonnan épülő 150 méteres idegeneket kizáró tesztkerítéses Pálfi Károly cikkhez 2015 július 14-én
Vágólapra másolva!
A Belügyminisztériumnál érdeklődtünk, hogy a korábbi tervekkel szemben miért három méter magas lesz a magyar-szerb határra építendő kerítés. Válaszukban azt közölték, hogy egy holnapi sajtótájékoztatón megtudjuk. 
Vágólapra másolva!

Többféle technológiával építik a magyar-szerb határon a mintakerítést, amelynek előkészítését hétfőn kezdték el. Azt vizsgálják, melyik technológia a legalkalmasabb a teljes határzár megépítéséhez. Kiderült, hogy egy méterrel alacsonyabb lesz a kerítés.

Az Origo megkereste a Belügyminisztériumot, hogy miért lesz a tervezettnél egy méterrel alacsonyabb a kerítés. Válaszukban közölték, hogy

csütörtökön erről fog beszélni Hende Csaba és Pintér Sándor Mórahalmon.

Mórahalom külterületén elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése hétfőn, kevéssel dél előtt. Az Origo úgy tudja, Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényeltek katonákat a helyszínre, hogy 150 méter hosszú próbakerítést építsenek. A terepet egy lánctalpas munkagép rendezi a Csongrád megyei településen.

Az év végére készülhet el a kerítés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csaknem egy hónapja jelentették be az építést

Négy méter magas kerítéssel zárja le a kormány a szerb-magyar határszakaszt 175 km hosszan - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még június 17-én. A miniszter szerint Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.

Később a kormány pontosított: a kerítést hivatalosan ideiglenes műszaki határzárnak nevezik. Azt is bejelentették: ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, más határszakaszon is kerítést építhetnek. A magyar-szerb határra épülő műszaki határzár létrehozására az állam mintegy 6,6 milliárd forintot csoportosított át. Szijjártó Péter szerint nyolc-tíz helyszínen, egyszerre kezdődik majd az építkezés, ami hónapokig is tarthat.