Kerítés és körítés: így látják kommentelőink

Mórahalom, 2015. július 15.
Katonák kerítésoszlopokat szerelnek Mórahalom térségében a magyar-szerb határon az ideiglenes biztonsági határzár építésén 2015. július 15-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Mórahalom, 2015. július 15. Katonák kerítésoszlopokat szerelnek Mórahalom térségében a magyar-szerb határon az ideiglenes biztonsági határzár építésén 2015. július 15-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Egy olvasónkat nem tudta becsapni a kormány, rájött ugyanis, hogy a kerítés a korábbi tervek szerint négy méter magas lesz, csak egy méter a föld alá kerül, nehogy a menekültek alagutat ássanak. Tippek, hajmeresztő ötletek, összeesküvés-elméletek: a kerítés megmozgatta kommentelőink fantáziáját. 
Vágólapra másolva!

Hiába négyméteres egy kerítés, akkor is nyolcvan centinél vágják át, mondta Nagy Boldizsár nemzetközi jogász június végén egy, a határok lezárása témájában tartott szakértői vitán. A találó megjegyzés azóta szinte szállóige lett, nagyon sok kommentelőnk idézi. Gyakori érv az is, hogy az a menekült, aki legyalogolt több ezer kilométert, azt nem fogja megállítani a négyméteres kerítés sem. Főleg ha van nála drótvágó.

Alakul a kerítés a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Beindul a drótvágó biznisz

Abban a pártpreferenciától függetlenül egyetértenek kommentelőink, hogy a magyar élelmes fajta, ezért várhatóan fellendül a drótvágók piaca.

Drótvágót árulni Szerbiában, na ez lesz a jövő üzlete, csak mondom...”

Egyesek szkeptikusok a tekintetben, hogy a magyar drótvágó képes lesz-e a NATO-szabvány drótháló átvágására, de úgy látják, a menekültek emiatt nem fognak reklamálni. Túlsúlyban van az a vélemény is, hogy silány minőségű drótháló (csirkedrót) hivatott távol tartani a menekülteket, így drótvágóval vagy anélkül az utolsó akadályokat is képesek lesznek legyűrni a menekültek/gazdasági bevándorlók/muszlim terroristák.


Veszélyben a haza

A kerítés igazán elszánt támogatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a menekültáradat igazi sorscsapás, ami mögött az USA politikája áll. Ennek célja röviden összefoglalva: Európa és Magyarország elveszejtése. A haza fiai ezért támogatják a határzárat, sőt drasztikusabb megoldástól sem ódzkodnak. Árukapcsolásként még levezetik a kommentelők, hogy aki a menekülteket támogatja, az az USA-t támogatja, tehát a haza ellensége, azaz balliberális.

Sajnos ellenséget nem igazán kell keresni, már itt vannak a spájzban, már országon belül is van belőlük elég, bár a székhelyüket már áthelyezték Brüsszelbe, és írják állandóan a feljelentést, balliberálisoknak hívják őket.”

Kell egy jó technológia

Egyelőre azt vizsgálják, milyen technológiával lenne a legérdemesebb kiépíteni a teljes határzárat, ehhez pedig minta-, vagyis próbakerítésre van szükség. Olvasóink képzelete mindkettőtől meglódult: a technológiát tekintve a géppuskafészek-akna-áram hármasát, illetve ezek variációit javasolták a legtöbben. A próbakerítés ötletére pedig az a javaslat futott be, hogy próbamenekültekkel kell tesztelni, ha azokat felfogja a kerítés, akkor lehet bátrabban használni. Egy kommentelőnk azzal érvelt, hogy felesleges a kerítés ellenzőinek hisztériát kelteni, mert a kerítés csak ideiglenes lesz, és egyszer majd lebontásra kerül.

Valaki nagyot szakít a kerítésbiznisszel

A kommentelők abból következtetnek erre, hogy a tervezett négy méter magas kerítés időközben három méterre zsugorodott, tehát valaki egy métert már zsebre vágott. Egy kommentelőnk azt javasolja, hogy:

Már csak azt kell kideríteni, hogy kinek a rokona a drót- és egyéb tartozékok gyártója. Valakinek ez nagyon jó üzlet, és egy méter drót ára már valakiknek a zsebébe vándorolt, úgy lehet. Kormányváltás esetén kifizettetném a kitalálóval az összes kerítés minden felmerült költségét.”

Országimázs

Egy kommentelőnk a belföldi illetve a falusi turizmust erősítené a határzár-kerítés építéssel. A helyi mikro, családi, - és kisvállalkozásoknak mindenképpen alternatíva lehet.

Már lehetne szervezni a kerítéslátogatásokat, fakultatív programként kerítésépítéssel, és közös fotó is járna. 1 napos program, szállás nélkül, esetleg kétnapos, 1 éjszaka szállással, honvédségi sátorban. Árulhatnának ott kerítésmaketteket meg miegymást.

Végezetül:

Van, aki nem kevés diplomáciai érzékkel, békésebb, higgadtabb mederbe terelné a határzár-vitát, így valahogy:

Elég sok hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez; viszont ezek többsége a másik szapulása. Érdemes lenne inkább összeszedni, hogy milyen érvek szólnak a megépítése mellett és ellene. Számszerűen, indokokkal alátámasztva, mérlegelve. Esetleg új ötletek bedobása a probléma megoldására? Hátha sikerülne kialakítani egy olyan álláspontot, ami azért - ha nem is mindenkinek -, de a túlnyomó többségnek szimpatikus lenne. Így is széthúzó nemzet vagyunk, hátha sikerülne egy kicsit változtatni rajta.