Ingyen utazhatnának Budapesten a migránsok

Athén , Görögország , Pireuszból érkező szíriai menekültek az Omonia metróállomáson, az utirányok megyarországon át nyugatra.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.02.
Athén , Görögország , Pireuszból érkező szíriai menekültek az Omonia metróállomáson, az utirányok megyarországon át nyugatra. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.02.
Vágólapra másolva!
Ingyenessé tenné a menekültek számára a fővárosi tömegközlekedést a PM képviselője. Naszályi Márta szerint így sokkal gyorsabban jutnának el a vidéki táborokba. Az MSZP székházát ajánlotta fel, hogy így segítsék a migránsok ellátását.
Vágólapra másolva!

Afgán és szír menekültek százai bolyonganak Budapest utcáin: csoportjaik szabályosan tábort vernek a pályaudvarok közelében, a többség viszont nem marad sokáig, továbbutazik a vidéki befogadóállomásokra. Ezt segítené a baloldali politikus javaslata.

Legyen ingyenes a BKK

Jelenleg az a helyzet, hogy miután valakit elfognak a határnál, kap egy igazolást, amellyel el kell mennie egy befogadóállomásra. A vasutat ingyen használhatják, de a budapesti tömegközlekedést nem, itt fizetniük kellene. Más kérdés, hogy teljesen életszerűtlen, hogy a migránsok jegyet vásároljanak.

Jelenleg önkéntesek segítik a migránsok budapesti átutazását Fotó: Polyak Attila - Origo

A helyzeten változtatna Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért képviselője, aki nyílt levélben kérte Tarlós Istvánt és a BKK vezetőségét arra, hogy az érvényes papírokkal utazó migránsok

használhassák ingyen a fővárosi járatokat,

legalább a pályaudvarok között.

Szíriai menekültek az athéni Omonia metróállomáson. Jól jött nekik, hogy ingyenessé tették a görög főváros tömegközlekedését Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az ingyenes utazásra már Athénban is volt példa. A görög fővárosban az államcsőd kockázata miatt határozatlan ideig mindenki számára díjmentessé tették a tömegközlekedés használatát, ami nagy könnyebbséget jelentett az áthaladó menekülteknek is.

Mutassanak utat

Naszályi Márta szerint a migránsok így gyorsabban a táborokba érhetnek, tájékozódásukat pedig piktogramokkal, útjelző táblákkal segíthetné a főváros.

Jelenleg önkéntesek, civilek vesznek jegyet

a rászoruló menekülteknek, de többnyelvű tájékoztató szórólapot is készítettek, hogy útba igazítsák őket.

Határon kívül

A BKK az Origónak azt írta, most is jár a menekült utasoknak korlátozott kedvezmény: ingyen utazhatnak, ha betöltötték 65. életévüket, illetve kedvezményt kapnak, ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal papírjaival igazolni tudják státuszukat, úticéljukat.

A probléma csak az, hogy

a kedvezmény Budapest közigazgatási határain kívül érvényes,

a héveken és környéki autóbuszjáratokon. Ahhoz, hogy ezt a közigazgatási határokon belül is elfogadják, a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása szükséges, a testület azonban legközelebb szeptemberben fog összeülni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a menekülteknek a kedvezményt biztosító igazoláshoz külön kérelmet kell benyújtania a BÁH-hoz.

A BKK szerint a kedvezmény esetleges biztosításakor rendkívül nehéz feladat lenne annak ellenőrzése, hogy egy személy valóban csak két vasútállomás között utazik-e, és az utazási feltételeket betartva teszi ezt meg.

Székházat is kaptak

Külön buszjáratokat kér a migránsoknak az MSZP is. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke szerint a kormány ezzel segíthetné a menekültek áthaladását, ahelyett, hogy gyűlöletkampányt szervez ellenük.

Kunhalmi Ágnes külön buszokkal szállítaná a Magyarországra érkező menekülteket Fotó: Bielik István - Origo

Közben az MSZP felajánlotta a Jókai utcai székházát a migránsokat segítő önkénteseknek, hogy az épületet logisztikai és kommunikációs központként használják.