Orbán Viktor azonnali vizsgálatot indított az Origo cikke után

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor, hogy kiderüljön, igazak-e az Origón megjelent hírek, miszerint az ukrán határnál a cigarettacsempészésben a magyar határőrök is érdekeltek - többek között ez is kiderült a 17. Kormányinfón. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta: hiába marasztalta el Brüsszel Magyarországot az ágazati különadó miatt, a dohánygyárak így vagy úgy, de fizetni fognak.
Vágólapra másolva!

Szigorú vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor annak megállapítására, hogy igazak-e az Origón megjelent hírek, miszerint az ukrán határnál a cigarettacsempészésben a magyar határőrök, hivatalos szervek is részt vettek - mondta az Origo kérdésére Lázár János.

Személyi következményekről majd a vizsgálat lezárulta után lehet beszélni,

ha beigazolódnak ezek a gyanúk - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, amit az Origo percről percre tudósított.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a 17. Kormányinfót is.

A kormány fokozott figyelemmel, aggodalommal követi a kárpátaljai eseményeket - mondta Lázár, utalva a múlt hétvégi munkácsi, három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzésre. A kabinet reméli, hogy az ukrán központi kormányzat képes úrrá lenni a helyzeten, és minden kárpátaljai magyar biztonságát garantálni tudja - mondta.

Lázár János szerint a kormány teljesítette korábbi vállalásainak a felét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hatezer sofőr hiányzik

A kormány keddi ülésén megtárgyalja Wáberer György miniszterelnöki megbízott beszámolóját a magyar fuvarozás helyzetéről - közölte a miniszter. Lázár János elmondta: a Wáberer György - a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, nagyvállalkozó - által készített anyagnak kiemelten kell foglalkoznia a magyar fuvarozók helyzetével, európai versenyképességével. Megjegyezte, hogy hatezer sofőr hiányzik a magyar fuvarozói piacról.

A keddi kormányülésen emellett áttekintik a foglalkoztatáspolitika helyzetét is. Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 2010-ben vállalt egymillió új munkahely felét már teljesítette a kormányzat.

Bűncselekmény lesz az illegális határátlépés

A kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy szabálysértés helyett bűncselekmény legyen az illegális bevándorlás. A miniszter beszélt arról, hogy a jogszabály megváltoztatását kérik ősszel az Országgyűléstől.

Bűncselekmény lesz az illegális határátlépés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár János azt mondta: a legális átlépési pontokon továbbra is nyitva állnak a határok. Közölte, hogy a déli határon novemberre készül el az ideiglenes határzár, ami négy méter magas lesz.

Terrorizmus

A miniszter azt is hangoztatta, hogy

a kormány minden eszközt igénybe vesz, hogy az illegális bevándorlók ne szállják meg Magyarországot.

A kormány Szerbiát, Görögországot és Macedóniát is biztonságos országnak tekinti, így vissza fogja ezekbe az országokba toloncolni azokat a bevándorlókat, akiket Németországból vagy Ausztriából küldenek vissza Magyarországra - jelentette ki. A kormány jövő héten áttekinti a terrorizmus balkáni megjelenését is - mondta Lázár János.

Ők jelentették föl Magyarországot

A kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított bizottsági vizsgálat elé - mondta más témában a miniszter. Lázár János ismertette, hogy az egyik esetben a SPAR, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben, és a kormány kész megvédeni az igazát.

Lázár: A nemzeti trafikellátó szerződéseit hamarosan nyilvánosságra hozzák Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy vélte, a bizottság nyíltan képviseli a két cég érdekeit, és a tisztségviselők nyíltan lobbiznak az érdekeikben. Elzbieta Bienkowska belső piaci EU-biztos korábbi, a patrióta gazdaságpolitikát kifogásoló nyilatkozatára utalva megjegyezte:

a kormány célja, hogy eddig külföldieknél lévő jogokat igazságosabban és méltányosan visszaszerezze

a magyar társadalom számára, és azt lehetőség szerint szét is ossza.

A miniszterelnök leverte

Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra. Lázár Jánostól azt kérdezték, hogyan áll az a terv, hogy a szolgáltató szektorra - például a fodrászokra, masszőrökre - is kiterjesztenék az online kasszák használatát.

"Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte" - közölte válaszában a Miniszterelnökség vezetője. Szavai szerint Orbán Viktor kormányfőnek az az álláspontja, hogy ez nem indokolt, és nem életszerű. Lázár egy korábbi kérdésre visszautalva arról is beszámolt, hogy a nemzetgazdasági tárca a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók hogyan kapcsolhatók be az online ellenőrzési rendszerbe.