Hivatalos: le szabad tépni a kormányzati óriásplakátokat

plakát, MKKP, Kétfarkú Kutya Párt, Vastagbőr, Kovács Gergő, bevándorlóellenes plakátkampány
Budapest, 2015. június 7. A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros XIII. kerületében, a Róbert Károly körúton, a Vágány utcánál 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére". MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A bíróság jogerősen felmentett két embert, akik megrongálták a kormány egyik bevándorlóellenes plakátját. A bíró indoklása szerint csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.
Vágólapra másolva!

Bírósági ítélet született a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársának és az ő barátjának szabálysértési ügyében. Az eljárás azért indult meg ellenük, mert még júniusban letéptek egy kormányzati óriásplakátot. A bíró felmentette őket, indoklása szerint amikor megrongálták a plakátot, csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.

Társadalmi igazságosság

A TASZ a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az indoklás egy részletét: "Szeles András és Kalocsai Kinga Regina eljárás alá vontak magatartásukkal csupán Magyarország Alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával élt. ...

Nincs társadalmi igazságosság, ha nincs véleményszabadság Forrás: MTI/Marjai János

Politikai véleményüknek adtak hangot

Az indoklás így folytatódik: "Az Alaptörvény hivatkozott IX. cikkének célja, hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlődését. Lehetővé tegye az egyén számára a véleményének kifejtését, mások véleményének formálást, és hogy meggyőzhessen másokat a saját álláspontjáról.

Jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot."

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.