Nézze meg, elkerüli-e a vihar

zivatar Budapesten
Jégeső a XVII. kerületben, Budapesten felhőszakadás, vihar, eső, zivatar.
Vágólapra másolva!
Kisebb viharra számíthatnak a Dunántúlon és az Északi-Középhegységben lakók is. Esővel, széllel és kisebb jéggel járó zivatarok közelében akár tíz fokkal is lehűlhet a levegő.
Vágólapra másolva!

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az Origónak azt mondta, most nem lesz olyan vihar, mint ami egy hete volt Budapesten. A Pest megyét is érintő mostani vihar a szlovák–magyar határtól indult. Ez egy pici zivatarcella – mondta a meteorológus.

A korábbi jégeső letarolt mindent a rákosmenti kertekben Forrás: Olvasói fotó

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál azt mondták, pénteken elszórtan számíthatunk zivatarokra, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, a Duna vonalában és az Északi-középhegységben.

A heves zivatarok idején viharos 70–90 km/h-s széllökések is lehetnek, illetve 2 centiméteres jégeső is eshet.

A lokális felhőszakadáskor 30–50 milliméter csapadék eshet. A vihar Hatvan felé tart.

Forrás: met.hu

Közben meg kánikula van

Péntektől hétfő délutánig az országos tiszti főorvos a tartós kánikula miatt hőségriadót rendelt el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hőségriadót rendeltek el hétfő estig Forrás: Thinkstock

Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.