Elkészült a határzár mintaszakasza, lehet választani

Mórahalom, 2015. július 18.
Katonák NATO-drótot rögzítenek a kerítés tetejére az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakaszán a magyar-szerb határon 2015. július 18-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Mórahalom, 2015. július 18. Katonák NATO-drótot rögzítenek a kerítés tetejére az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakaszán a magyar-szerb határon 2015. július 18-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Elkészült Mórahalomnál a biztonsági határzár mintaszakasza. Négy különböző technikával építettek meg egy-egy szakaszt, ezekből választják ki, milyen lesz a teljes, 175 kilométernyi kerítés.
Vágólapra másolva!

Hat nap alatt elkészült az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza, ahol négy, az építésnél alkalmazható technológiát próbáltak ki.

Épül a mintakerítés Mórahalom külterületén Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A négy technológiából egyet választanak majd ki, és úgy építik meg a teljes, 175 kilométer hosszú szakaszon a kerítést.

Ilyen is lehet az ideiglenes határzár Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A mintaszakasznál négyféle technológiát próbáltak ki:

  • Négyméteres acél kerítésoszlopok betonalapban, rajtuk drótháló kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákkal, a kerítés tetején pengés NATO-dróttal, amiből a kerítés tövéhez is jutott
  • Cölöpverő gépekkel egy méter mélyen a talajba sajtolt acél kerítésoszlopok, rajtuk drótháló, a kerítés tetején és alján a pengés NATO-dróttal
  • Hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopokra szerelt drótháló, a kerítés tetején és alján ugyancsak NATO-drót
  • Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-dróttal erősítették meg a kerítést
Meg ilyen is lehet Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A kormány kedden határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül melyet alkalmazzák majd a teljes, 175 kilométeres magyar-szerb határon.

Tiszteletet a kerítésnek

Mint arról az Origo helyszíni riportban beszámolt, csütörtökön Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter Mórahalmon járt, hogy megnézze, hogyan épül a határzár.

A kormány 6,5 milliárd forintot különített el az anyag- és munkaköltségekre.

A tesztelésnek az is része lesz, hogy néhány önként jelentkező megpróbál átmászni a kerítésen.

Pintér Sándor belügyminiszter a kerítésépítés sajtótájékoztatóján Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemcsak a mintakerítést,

a teljes határzárat is a honvédség készíti el: kilencszázan vesznek részt a munkában, a kivitelezés határideje pedig november vége.

Pintér Sándor közölte, a büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot a munkához, és ha kell, közmunkások is besegítenek az építésbe.