Már a kormányülésen is az Origóval foglalkoznak

Lázár János Budapest, 2015. július 21.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. július 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. július 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. július 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Pintér Sándornak és a NAV-nak is foglalkoznia kellett az ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vámosok ügyével. A vizsgálatokat Orbán Viktor rendelte el az Origo cikke nyomán. A megbízottak a keddi kormányülésen számoltak be - mondta Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter portálunk kérdésére azt is közölte, hogy a magyar állampolgárokat, bárhol is éljenek a világban, megvédi a magyar állam.
Vágólapra másolva!

A múlt heti kormányülés után az Origo kérdésére azt mondta Lázár János: vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor, hogy kiderüljön, igazak-e azok a portálunkon megjelent hírek, miszerint az ukrán határnál a cigarettacsempészésben a magyar határőrök is érdekeltek.

Kormányülésen az Origo

Lázár János most kedden az Origo vizsgálattal kapcsolatos kérdésére

azt felelte, hogy még nem tudja a vizsgálat végeredményét.

Elmondta, nyilvánvaló, hogy vannak vámosok, akik érintettek a csempészésben, és a kormányülés napirendjén szerepelt az ügy. Olyannyira, hogy az ukrán határról

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy mind a NAV-nak, mind Pintér Sándornak beszámolót kellett készítenie a csempészettel kapcsolatos feltételezett bűncselekmények miatt. A Kormányinfó idején történt mindez, vagyis Lázár János tájékoztatója idején a kormány az Origo múlt heti felvetésével foglalkozott.

Lázár János: Még folyik a vizsgálat a cigarettacsempészet ügyében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Humanitárius segítség

Az ukrajnai esetleges menekülthelyzettel kapcsolatban Lázár azt felelte az Origo kérdésére, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja az ukrán helyzetet,

alapvető érdek, hogy a kárpátaljai magyarok a lakóhelyükön maradjanak.

„Nagy volumenű humanitárius segítséget nyújtottunk eddig is, de baj esetén oltalmat nyújtunk nekik. Ha valaki menekült, akkor a délszláv válsághoz hasonlóan mindenki számára megfelelő segítséget nyújtunk.”

A magyar állam rendelkezik a kellő forráshoz ahhoz, hogy az ukrajnai menekültek számára segítséget nyújtson, de a pontos tervek nemzetbiztonsági titkot képeznek – mondta Giró-Szász András.

"A magyar állam minden állampolgárát megvédi, bárhol is él a világban" Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindenkit megvéd a magyar állam

Mint arról beszámoltunk, hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetet a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt.

Az Origo azon kérdésére, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szervek tudtak-e a magyar hatóságok tevékenységéről, Lázár János azt mondta, hogy

a szomszédos országok belügyi szerveinek meg kell barátkoznia azzal a gondolattal,

hogy a magyar állam minden helyzetben, minden polgárát meg fogja védeni az országhatáron belül és kívül. Tudósítónk erre azt kérdezte, hogy akkor az ukrán hatóságok tudta nélkül folytak-e a műveletek.

Lázár politikusi mosollyal azt felelte:

„Erre nem tudok mit mondani,

a kötelességünk, hogy megvédjük a magyarokat, mivel egy jelentős határon túli állampolgári közösséggel rendelkezünk. A kérdés, hogy minden magyar állampolgár igényt tarthat-e arra, hogy az állam megvédi őt, a kormány válasza erre az, hogy igen.”

„Nem véletlenül került a szolgálatok neve elé, hogy titkos” – tette hozzá Giró-Szász András.

Kétféle kerítés lesz a szerb-magyar határon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kétféle kerítés lesz

A kormányszóvivői tájékoztatón az is kiderült, hogy kétféle határzár építéséről döntött a kormány a keddi ülésén, a könnyen átjárható szakaszokon csaknem négyméteres kerítést épít a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca. Sőt ott, ahol magánterületen fut majd a határzár, kártérítést is adnak a terület tulajdonosainak.

Lázár János közölte: a horganyzott kerítést a föld alatt másfél, míg a föld felett három méter magasan húzzák fel a szerb-magyar határtól 2,5 méterre. A határzár tetejére egy 70 centiméteres, úgynevezett NATO-drót is kerül. Kétféle határzár létesül, a csaknem 30-40 kilométernyi, ember által nehezebben járható szakaszon egyszerűbb kerítést építenek – tette hozzá.