Utálja a légkondit? Kórházban a helye!

kórház korterem fekvőbeteg fekvő beteg
Budapest, 2014. október 28. Az energetikai korszerűsítés befejeztével átadott budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépületének egyik betegszobája 2014. október 28-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ha kánikulai élményekre vágyik, felesleges drága utazásra befizetnie, elég, ha megbetegszik. A magyarországi kórházak körülbelül 70 százalékában ugyanis még mindig 40 fokban izzadnak a betegek és a dolgozók egyaránt. A műtőkben és az intenzív osztályokon mindenhol van légkondicionálás, ám néhány intézményben annak is örülnek, ha gyógyszerre van pénz, a hűtést inkább függönyökkel és mosdatással oldják meg. Kánikulai kórházkörkép.
Vágólapra másolva!

Jó ideje tart a hőség, és az előrejelzések szerint csak vasárnap jöhet az enyhülés. Otthon is nehéz elviselni a meleget, de a szerencsésebbek egy-egy ventilátor vagy klíma segítségével könnyebben átvészelik az éjszakai harminc fokokat. Más a helyzet azonban, ha megbetegszünk.

Az Országos Kardiológiai Intézetben korszerűsítették az épületeket. Ők a szerencsésebbek Forrás: MTI/Mohai Balázs

A legtöbb magyarországi kórházban nem választás kérdése, hogy 40 vagy 24 fokban gyógyulunk. A megfelelő hűtés hiánya évek óta probléma, betegek, hozzátartozók és dolgozók egyaránt szenvednek tőle, panaszkodnak miatta.

Ráhúzták a vizes lepedőt

„A múlt héten néhány napra be kellett feküdnöm egy vidéki kórházba, kibírhatatlan volt. Szegény ápolónők

– mesélte egy beteg.

Aki mégis légkondicionált kórterembe kerül, annak vagy pénze van, vagy szerencséje. A magánkórházakban és az állami intézmények fizetős részlegein általában nem okoz problémát a meleg. Nem így a többi helyen.

Sokszor az ápolóknak is megterhelő a hőség Forrás: MTI/Balázs Attila

Ha van pénz, nincs meleg

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tájékoztatója szerint utoljára két éve végeztek átfogó felmérést a légkondicionálásról. Akkor 100 fekvőbeteg-ellátó intézmény összesen több mint 3 millió 200 ezer négyzetméter fűtött alapterületéből körülbelül 600 ezer négyzetméter rendelkezett hűtéssel.

Ez tehát a kórházak 20 százaléka,

bár a kép nem pontos, hiszen az alapterületbe olyan helyiségek is beletartoznak – például raktárak – amelyeket nem kell hűteni.

Drága, de megéri

Az eltelt másfél évben valamennyit javult a helyzet, hiszen több új kórházi épületet is átadtak, ezekbe már mindenhol szereltek légkondicionálást. Ilyen például a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskeméten, ahol már csak a szakrendelőkben okoz gondot a kánikula, de ott sem sokáig.

A Nyíri úti kórházépület Kecskemét egyik büszkesége Forrás: Google Maps

„A Nyíri úti új épület már eleve úgy épült, hogy legyen benne klíma, de máshova is beszereltük” – mondta az Origónak Svébis Mihály főigazgató.

A szakember szerint ez nagyon megdobja ugyan a villanyszámlát, de mindenképpen megéri, ezért már a szakrendelőkben is tervezik a klímát.

A politikus is izzad

Ájuldoznak viszont a betegek és az orvosok is a szekszárdi kórház nőgyógyászatán – legalábbis Hadházy Ákos szerint, aki vasárnap a Facebookon kelt ki az áldatlan állapotok miatt. A Fideszből kilépett LMP-s politikus azt írta, hogy nemcsak a rendelőkben, de a nőgyógyászati műtőben sincs légkondicionálás.

– mondta lapunknak is Hadházy Ákos. „A feleségem is ott szült, a kórtermek ablakain még függönyök sem voltak, én vittem be neki egy autós árnyékolót, a pár napos újszülöttek pedig pelenkában vannak kifektetve a meleg miatt” – tette hozzá.

A szekszárdi Balassa János Kórház új épületszárnyában van klíma Forrás: MTI/Beliczay László

Örülnek, ha gyógyszer van

A Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója szerint ennek egyszerű oka van: az épület több mint százéves és

annak is örülnek, ha gyógyszert tudnak venni.

„Sajnos, a kórházunkban valóban nincs mindenhol légkondicionálás, a létfontosságú helyeken azonban beszereltük. A nőgyógyászati műtőben a klímaberendezés meghibásodása miatt egy napig valóban voltak problémák, de azóta kijavítottuk” – mondta Kondákor István.

A rossz anyagi helyzetben lévő kórházban nemcsak a hűtés beszerelése jelentene óriási költséget, hanem az üzemeltetése is, hiszen rendkívüli mértékben megemeli az áramszámlát.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ez nagyon kellemetlen, és mindenhogy próbálunk segíteni, de a kánikula szerencsére csak néhány hétig tart, a pénzt viszont fontosabb dolgokra, például eszközök beszerzésére kell költeni” – mondta a főigazgató.

A műtőkben kötelező a klimatizáció Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem bírja? Legyen sebész!

Szekszárd mellett az egész országban kötelezően írják elő a hűtést a műtőkben és más helyiségekben is. Az ÁEEK tájékoztatása szerint ide az egyes gyógyszer- és vérkészítmények tárolására szolgáló raktárak tartoznak. Egy operálóhelyiség hűtését természetesen nem ugyanúgy oldják meg, mint egy irodáét vagy akár egy rendelőét – erről már Turcsán László, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház műszaki osztályának vezetője mesélt.

Míg egy irodai légkondi a belső levegőt hűti és keringeti, a műtőkben ez elképzelhetetlen lenne.

A kórházak operálóhelyiségeiben működő klimatizáció a külső friss levegőt megszűri és sterilizálja, majd befújja, ezután pedig visszaengedi a szabadba, így biztosítva, hogy semmilyen kórokozó ne jusson át a rendszeren. Ennek tisztítása bonyolult és drága, hiszen már egy szűrőcserénél is sterilizálni kell az egész berendezést.

Függöny mindig van

A Péterfyben egyébként valamivel jobb a helyzet, mint az ország többi részén, az orvosi szobákban és a rendelőkben is van klíma, a kórtermekben azonban csak elvétve. Utóbbi helyeken árnyékolással, függönyökkel próbálnak segíteni a betegeken.

A Péterfy rendelőintézetében egyelőre izzadnak a betegek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hőszigeteléssel, árnyékolással és a nyílászárók cseréjével oldják meg a régebbi épületek hűtését a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is. Rácz Jenő főigazgató szerint így

legalább 10 fokkal hűvösebb van, mint a szabadban,

de azért azzal persze ő is tisztában van, hogy 40 fokban ez sem ideális.

Az intézményben az elmúlt években jelentős fejlesztéseket végeztek, az új épületekben mindenhol alapfelszereltség a klíma, és természetesen a műtőkben és az intenzív osztályokon is működik a hűtés. A fejlesztésekre az intézmény 12 milliárd forintot nyert pályázatokon.

„A telephelyeken, például a pszichiátrián és a járóbeteg-ellátáson sajnos még mindig komoly probléma a kánikula” – mondta a főigazgató.

Az ápolók mindent megtesznek, hogy a betegek ne szenvedjenek a melegtől Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Igyon, és ne panaszkodjon

Ahol nincs légkondicionálás, ott egyelőre innovatív megoldásokkal próbálkoznak. Kivétel nélkül minden főigazgató megemlítette, hogy

kánikulában szellőztetnek, függönyöket szerelnek fel, átmosdatják a betegeket, és gyakrabban osztanak folyadékot.

Persze minden nővérrel előfordult már, hogy egy vadonatúj épületszárnyban éppen a túl erős légkondicionálás miatt panaszkodott egyik-másik beteg. Hogy velük mi a teendő? A nővérkék szerint egyszerű. Vagy takarózzanak be, vagy kérjék át magukat egy hűtés nélküli kórterembe. Garantáltan nem fognak fázni.