Bírják a hőséget a balatoni halak

Balaton, hal
Siófok, 2011. június 3. Fonyó László (b) és Csanaki Gábor halászok hálóval csónakba emelnek egy busát a Balatonon. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. siófoki kikötőjéből két halászhajó indul naponta a busák lehalászására. Mára a 70-es évektől mesterségesen telepített halfaj adja a Balaton becsült halállományának több mint harmadát, és elkezdte kiszorítani az őshonos fajokat. A balatoni halgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a busaállomány csökkentése. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Balaton oxigénszintje megfelelő, a tó felmelegedése nem veszélyezteti a halállományt - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 
Vágólapra másolva!

Ha a hőségben nagyon lecsökkenne a víz oxigénszintje, az okozhatna halpusztulást, de a Balatonnál most nem kell ettől tartani,

a tó vize ugyanis nagyon tiszta, kevés az alga

- közölte a vezérigazgató.

Nem csökkent le a víz oxigénszintje Forrás: MTI/Mohai Balázs

A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés.

A Balaton fokozatosan melegedett fel, nem jelent problémát a halaknak, hogy most 3-4 fokkal melegebb a víz a szokásosnál - tette hozzá.

A Balaton folyamatosan melegedett fel Forrás: MTI/Nagy Lajos

A Balaton nagy kiterjedésű vízfelület, középső részén 3-4 méteres a víz, ami bőven elég arra, hogy különböző hőrétegek alakuljanak ki, és az alsó vízrétegek hűvösebbek - mondta el Szári Zsolt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a halak szokásai megváltozhatnak, és lehet, hogy elhagyják a partközeli részeket, inkább a mélyebb vizet keresik.