Van jobb ajánlat az államtitkárságnál

Orbán Gábor államtitkár Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY államtitkár Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY Budapest, 2015. május 29.
Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a jövő
Budapest, 2015. május 29. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a jövő évi költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. május 29-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Azt, hogy távozik posztjáról a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, napok óta rebesgették. Értesüléseink szerint Orbán Gábor távozásában szerepet játszhattak a minisztérium és a jegybank közötti feszültségek, de egy jobb ajánlat is motiválhatta a döntését.
Vágólapra másolva!

Két év után távozik posztjáról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára – értesült az Origo. Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár információink szerint visszamenne dolgozni a pénzügyi szektorba. Úgy tudjuk, egy piaci szereplőtől kapott jobb ajánlatot, ezért hagyja ott a minisztériumot.

A döntés meglepte a tárcát

Értesüléseink szerint mindenkit meglepett a minisztériumban Orbán Gábor távozása, mert nem volt semmi előjele. Annak fényében pedig még meglepőbb volt a dönés, hogy biztosították neki az adóügyek teljes függetlenségét. Feszültséget okozhatott ugyanakkor, hogy Orbán Gábor nem akart a sajtóban szerepelni, amit nem néztek jó szemmel a tárcánál, ahol úgy gondolják, hogy egy államtitkárnak ezen a téren is helyt kell állnia.

Feszült viszony Matolcsyval

Orbán Gábor távozásához, forrásaink szerint, köze lehet az NGM és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke közti feszült viszonynak. Mindkét intézményben nyílt titok, hogy

Varga Mihály miniszter és Matolcsy György jegybankelnök régóta nem áll egymással szóba, ha nem muszáj.

Orbán Viktor és Matolcsy György Fotó: Polyák Attila - Origo

Értesüléseink szerint a konfliktus lényege, hogy Matolcsy György volt gazdasági miniszter, akit Orbán Viktor korábban a jobbkezének nevezett, jegybankelnökként is erős befolyást kíván gyakorolni a gazdaságpolitikára.

– mondták forrásaink, akik szerint a minisztériumi apparátus nehezebben teszi túl magát ezen a napi működést megnehezítő konfliktuson. Úgy tudni, ebből a helyzetből lett elege Orbán Gábor államtitkárnak is.

Orbán Gábor májusban a parlamentben Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Gábor 2013 áprilisában lett a tárca államtitkára, előtte több mint öt évig az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője, illetve makroelemzője volt.

Azelőtt elemzőként megfordult az Európai Központi Banknál, és 2003–2007 között a jegybanknál is.

Találkozott a Quaestor-vezérrel

Mint arról az Origo beszámolt, Orbán Gábor volt az, aki

az NGM államtitkáraként idén március 10-én tárgyalt a Quaestor-csoport esetleges állami megmentéséről a vezérigazgató Tarsoly Csabával.

A jelenleg csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Tarsoly a találkozó előtti napon írt segélykérő levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Tarsoly Csabával, a Quaestor vezérével tárgyalt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A találkozón az NGM korábbi közlése szerint Tarsoly Csaba ismertette a Quaestor helyzetét. Közölte, hogy súlyos finanszírozási problémái vannak, és nem tudja biztosítani a Quaestor által kibocsátott kötvények likviditását – ez amúgy egybecseng a levelében leírt helyzetjelentéssel.

A Quaestor-vezér állami tőkeinjekciót kért az ügyfelek befektetésének és a Quaestor-csoportnak a megmentéséhez. Ez a tárca szerint irreális és elfogadhatatlan megoldási javaslat volt, amiben Tarsoly az államra terhelte volna a kártalanítás teljes költségét.

Ezért az államtitkár nem értett egyet a javaslattal, a tárgyaláson megállapodás nem született – közölték. Az államtitkár távozását firtató kérdésünkre hétfő óta várjuk a választ a minisztériumtól.