Titokzatos befektető szállt be a Klubrádióba

Arató András Foglalkozás SZEMÉLY vezérigazgató Budapest, 2012. november 15.
Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója beszél a rádió sajtótájékoztatóján a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én.
MTI Fotó
Budapest, 2012. november 15. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója beszél a rádió sajtótájékoztatóján a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egy hosszabb folyamat első lépcsőjeként egy befektető mintegy 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba - tudta meg az Origo. A befektető magyar cég mögött egy belgiumi alapítvány áll.
Vágólapra másolva!

Nem változik meg sem a Klubrádió vezetése, sem annak szellemisége - állítja a fő tulajdonos, Arató András, akit a rádiónál lezárult tőkeemelésről kérdeztünk.

Negyvenmilliót tett bele

Valami valahol történt, még ha nem is akkor, és nem is ott, mint ahogy a pletyka terjeszti. A Klubrádiót sem el nem adta, sem meg nem vette senki, viszont valóban történt tőkebevonás, és ezzel mintegy 5 százalékos tulajdoni arányban a Klubrádió Szolgáltató Zrt.-ben lett egy új tulajdonostárs - erősítette meg az Origo értesülését a Klubrádió fő tulajdonosa.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa többlépcsős tőkebevonásról beszélt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arató András elmondta, ez a 40,2 millió forintos tőkeemelés reményei szerint egy folyamat első állomása, és bízik a folytatásban. A befektetőről elmondta, az a Belgiumban bejegyzett alapítvány - a Brit Europe - többségi tulajdonában lévő Brit Média Befektetési Kft.

Erre a célra alapították

A Brit Média Kft.-t a jelek szerint a klubrádiós befektetési céllal alapították, legalábbis nagyon friss cég: idén június 2-án jegyezték be.
A cégjegyzék szerint a minimálisan előírt 3 millió forint tőkével alapított vállalkozás fő tevékenységi köre a rádióműsor-szolgáltatás, de tevékenységi körei alapján foglalkozhat akár napilapkiadással, sőt médiareklámmal is.
A Brit Média Kft. kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője Megyeri András Jonatán, a Bét Sálom zsinagóga vezetésének tagja.

Kérdésünkre, hogy hogyan talált egymásra a befektető és a Klubrádió, Arató azt válaszolta, az egy kölcsönös keresgélés eredménye volt.

A Klubrádió stúdiója Fotó: Origo

Az alapítvány fő célkitűzése a rasszizmussal, antiszemitizmussal és kirekesztéssel szemben fellépő, a civil szférát erősítő nyilvánosság fejlesztése, aminek a Klubrádió teljes mértékben megfelel. Hozzátette:

Kártérítésért perelnek

Arató András utalt rá, hogy a befektetőre azért is volt szükség, mert az elmúlt öt év sanyarú volt a rádió számára. Az Origo is beszámolt arról:

csaknem 1,5 milliárd forint kártérítésért perli a Klubrádió a médiahatóság Médiatanácsát,

amiért a szervezet a rádió budapesti frekvenciáiról szóló vitákban jogsértéseket követett el, emiatt a rádiónak többletterhei keletkeztek, miközben bevételektől is elesett.

A Klubrádió csaknem 1,4 milliárd forintot követel kártérítésként a bíróságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A rádió szerint jelentős károkat okozott nekik, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa évekig állt vitában velük a budapesti frekvencia jogáért, és ez idő alatt a Médiatanács több jogsértést is elkövetett a Klubrádió ellen. A Klubrádió több jogcímen összesen 1,373 milliárd forint és a járulékok megtérítését követeli a bíróságon. A következő tárgyalás ősszel lesz.