Nyugaton jégesőre számíthat, de a hidegfront elhúz mellettünk

ég felhő felhős FOTÓ FOTÓTÉMA IDŐJÁRÁS TÁJ tájkép Mohács, 2015. április 1.
Viharfelhők Mohács közelében, Baranya megyében 2015. április 1-jén. A mai napon estig több helyen várható zápor, intenzív zápor, néhol zivatar, a magasabb hegyekben pedig hózáporok
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Lesz jégeső? Megdől a melegrekord? Mennyi csapadék várható? Lesz lehűlés? Hogyan vigyázzunk magunkra a kánikulában? Mennyit igyunk? Kiket veszélyeztet legjobban a kánikula? Kiket a hőingadozás?
Vágólapra másolva!

Párás, meleg levegőt tol be a Kárpát-medencébe az északnyugat felől érkező hidegfront csütörtökön, de nem éri el Magyarországot. Északról kerül el bennünket - mondta el Török László az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Megdőlhet a melegrekord

Marad tehát a hőség napközben. A hőmérséklet 32 és 38 fok között lesz, az sem zárható ki, hogy a melegrekord is megdőlhet. Az országos rekord 38,2 fok, a budapesti 36 fok. Valószínűleg a délkeleti országrészben lesz a legmelegebb, Szeged és Békéscsaba környékén. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére "csak" másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ, az ország többi részére harmadfokút.

Ahol viszont este elered az eső, ott hirtelen akár 10 fokot is csökkenhet a hőmérséklet.

Az alkohol inkább árt, mint használ Forrás: DPA/MTI

Leszakad az ég

Márpedig esni fog. Záporok és zivatarok biztosan lesznek a Pécs-Miskolc vonaltól északnyugatra, de az ország többi részén is eleredhet az eső - mondta Török László. Ez azt jelenti, hogy

a balatoni nyaralók is kaphatnak belőle.

A hevesebb gócpontokon akár 50 milliméter csapadék is leeshet. Ez a hőmérséklet esésével együtt is embert próbáló, fülledt, már-már trópusi időjárást jelent. A zivataros részeken a jégeső is lehetséges, és viharos erejű, akár 80 kilométer per órás szél is kialakulhat bárhol az országban.

Egyes helyeken akár 50 milliméter csapadék is eshet Forrás: MTI/Varga György

Igyanak sokat

Ha tehetjük,

ne menjünk ki a napra.

Ezt már orvosok tanácsolják. Ha mégis muszáj kimenni az utcára, maradjunk az út árnyékos oldalán. Ha nincs árnyék, legyen nálunk egy fehér napernyő, vagy legalább egy nagy karimájú szalmakalap, és nem árt, ha UV-szűrős napszemüveg van rajtunk.

Bárhol vagyunk, legyen nálunk víz. A nagy melegben a szervezet az izzadással próbálja hűteni magát, az így távozó vizet pedig pótolnunk kell. A cukros üdítőt inkább hanyagoljuk.

Na, ezt nem érdemes 11 és 3 között csinálni Fotó: Origo

A strandon vigyázzanak

Ha strandolunk, ne feküdjünk ki a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között, maradjunk inkább az árnyékban. De ha már ez a mániánk, akkor legalább 15-ös faktorú napozókrémet használjunk.

Akikre mindenképpen figyeljenek

Különösen figyeljünk oda

a kisgyerekekre és az idősekre,

ők ugyanis az átlagosnál könnyebben kiszáradhatnak. A kisgyerekeket nyilván könnyebb felügyelet alatt tartani, de az idősebb ismerőseinkre is figyeljünk oda, figyelmeztessük őket, hogy igyanak eleget. Az autós drámákról már nem is beszélve.

A záporok miatt kialakuló 10 fokos hőmérséklet-változás veszélyes lehet a szívbetegek számára, mert a hőmérséklettel a vérnyomás is ingadozhat. Fontos, hogy figyeljenek a vérnyomásukra, és hogy pontosan szedjék a gyógyszereiket.