A MÁV szerint ők nem zárták rá az ajtót a menekültekre

Hőség Menekült Migráns Bevándorló Hőség Menekült Migráns Bevándorló Menekültek a Keletinél
Menekültek a Keletinél
Vágólapra másolva!
A MÁV visszautasítja a feltételezést, miszerint ők rázárták volna az ajtók a menekültekre a Pécsről Budapestre tartó InterCityn. Azt írják, az ajtó nem bezárva volt, hanem becsukva, és az ajtó belülről nyitható volt. A MÁV szerint egy félreértés miatt került ki az a felirat, hogy "ez a kocsi lezárva közlekedik", és többet nem teszik ki. 
Vágólapra másolva!

A Pécsről érkező menekültek Budapesten le akartak szállni a zsúfolt vonatról, ám a vagon ajtói kívülről be voltak zárva – írta korábban a Népszabadság. A MÁV szerint az ajtó nem bezárva volt, csak becsukva, és belülről a megállás után ki lehetett nyitni.

A MÁV szerint az ajtók becsukására akkor és azért van szükség, mert ezeket a kocsikat olyan InterCity-szerelvényekhez csatlakoztatják, amelyeket más műszaki paraméterű kocsikból állítanak össze. A különkocsik vezérlése azonban nem automatikus, ezért a jegyvizsgáló vagy belülről, a kar elfordításával, vagy pedig kívülről, szakaszkulccsal tudja csukni az ajtókat.

Menekültek a Keleti pályaudvaron Fotó: Polyak Attila - Origo

A MÁV hangsúlyozza, hogy humanitárius felelősségvállalásból, saját anyagi erőforrásai terhére biztosítja a közvetlen kocsit a menekülteknek.

A MÁV azt is írja, hogy a kocsik ajtajára

a MÁV által kihelyezett "Ez a kocsi lezárva közlekedik!" felirat félreértésre adott okot, ezért a táblát nem helyezik ki a menekülteket szállító járművek ajtóira.

A Párbeszéd Magyarországért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert szerintük a tett kimeríti a személyi szabadság megsértése bűntettet, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, hiszen a vonaton védekezésre képtelen gyermekek is utaztak.