Miért nem ment el Tusványosra Lázár János?

Lázár János Budapest, 2015. július 21.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. július 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. július 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. július 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A tusványosi tábor résztvevőit is megosztja a magyar–szerb határon épülő kerítés ügye, bár a többség szerint a kormány döntése ráirányította a figyelmet a bevándorlásra és annak problémáira. Az Origónak arról is beszéltek, hogy Szerbiában egyre többen jó ötletnek tartják a határzárat. Idén a korábbiakhoz képest kevesebb kormánypárti politikus volt az erdélyi szabadegyetemen.
Vágólapra másolva!

Az oroszok fogják visszaadni Erdélyt és a Felvidéket Magyarországnak – véli az egyik neves tusványosi látogató, amikor hazánk és a térség viszonyairól kérdeztük. Persze a többség ennél lényegesen összetettebben látja a helyzetet, és óvakodik a dolgok ilyenfajta egyszerűsítésétől.

A slágertéma a bevándorlás és a szerb–magyar határon épülő kerítés volt.

Kiakadtak

Belgrádban nagyon kiakadtak, amikor a magyar kormány bejelentette a határzár megépítését, de azóta kezdik másképpen látni a helyzetet – mondta az Origónak egy vajdasági politikus. Szerbiában szerinte rájöttek arra, hogy

a kerítés elkészülte után megváltoznak majd a vándorlási útvonalak,

így az országra rakodó terhek is jóval kisebbek lesznek – tette hozzá. A szerb politikai elit véleménye az, hogy a változás mind a magyar kisebbségnek, mind a két ország viszonyának jót fog tenni.

Megoszlanak a vélemények a kerítésről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Politikai termék

A kerítés megépítésének a megítélése Tusványoson sem tekinthető teljesen egyhangúnak. Sokan jó politikai húzásnak nevezték, mivel a számok alapján valóban többszörösére nőtt az illegális határátlépők száma, és a jövőben várhatóan tovább fog emelkedni. Úgy látják, mivel az Európai Unió nem tudott közös álláspontot kialakítani a bevándorlásról és az illegális határátlépésről, ezért is kellett Magyarországnak egyedien megoldania a problémát.

Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy a kerítés mint politikai termék nagyon jó ötlet volt, főleg annak fényében, hogy a felmérések azt mutatják,

megállt a kormánypárt népszerűségének a csökkenése.

Az időközi országgyűlési választások (Veszprém, Tapolca) elvesztése után komoly bajban volt a Fidesz, ezért is kapóra jött a bevándorlás kérdése és kormányzati tematizálása.

Nem csak fesztivál Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rossz üzenet

Sokan azt mondták, hogy nem volt szerencsés a kerítés ötlete, mivel egyrészt rossz üzenetet közvetít a világ többi része irányába, másrészt úgy látják, a probléma egy álprobléma, mivel az ideérkező illegális határátlépők nem kívánnak Magyarországon letelepedni, amint lehet, Nyugat felé távoznak. Szerintük a témát egyébként sem lehet a napirenden tartani, mivel idővel biztosan csökkeni fog az ideérkezők száma, hasonlóan az év elejéhez, amikor pár hét után abbamaradt a koszovóiak vándorlása.

Lázár János nem ment el Tusványosra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Törésvonal

A bevándorlási ügyek mellett az idei táborban feltűnő, hogy a korábbi évekkel szemben lényegesen kevesebb kormánypárti politikus jelent meg. Nincs itt Lázár János, Seszták Miklós, Trócsányi László, Fazekas Sándor, de az államtitkárok közül is sokan távol maradtak. Forrásaink ezt azzal magyarázták, hogy

a kormányzással is foglalkoznia kell valakinek.

Egyébként a táborban jól láthatóvá vált az a törésvonal, ami a Fideszben lévő újak és régiek között feszül. A tusványosi tábor egyértelműen a párt régebbi arcaihoz kötődik, amiből egyelőre a fiatalabb generáció zömmel nem kér. Távolmaradásuk másik oka lehet, hogy lényegesen népszerűtlenebbek a jobboldali közönségben, így konfliktuskerülés is motiválhatta őket.