500 milliós kár Ferihegyen

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt reptéritaxi-pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés és csalás miatt. A harmadrendű vádlott az ügyben szereplő taxitársaság, a Zóna-Service Zrt. tényleges irányítója, Veres István.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a Budapest Airport (BA) Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi-szolgáltatás nyújtására. Veres István már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxiszolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vállalkozó a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ezért megállapodott a BA Zrt. két vezetőjével, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a BA Zrt. által kiírt pályázatot a Zóna Taxi nyerje el.

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után a páros további készpénz ígérete ellenében vállalta, hogy munkáltatójuk, a BA Zrt. gazdasági érdekeivel szemben Veresnek segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól.

A csalással a vádlottak az ügyészség szerint összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a BA Zrt.-nek.

A Heti Válasz megkérdezte Verest az ügyről, aki "mélységesen megdöbbent" azon, hogy az ügyészség először nem őket, az érintetteket, hanem a nyilvánosságot tájékoztatta a vádemelésről. A lapnak azt mondta, az ügyben folytatott pótnyomozás során tett indítványaikat még el sem bírálták, ezért számára érthetetlen a vádhatóság eljárása.

Veres beszélt arról is, hogy a nyomozás egy magánszemély feljelentése alapján indult, a repteret működtető gazdasági társaság pedig egyszer sem jelezte, hogy sértett lenne, és azt sem, hogy bármilyen kár érte volna. Állítása szerint 2013-ig az elmaradt haszon nem volt csalási tényállás, ennek ellenére a vádat most részben erre alapozzák.

Az üzletember azt mondta, mindez csak a saját gyorsreakciója a történtekre, részletes álláspontját a jogi képviselőivel közösen alakítja majd ki, és – ahogy eddig is – mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal.